TPOok!

 
Buitenland

Irakees doet mee aan groepsverkrachting Belgische tiener, vader vindt straf te hoog

'Is dat rechtvaardigheid, 7 jaar cel om twee keer met dat meisje te vrijen?'

Een van de daders van een groepsverkrachting van een tienermeisje in de Belgische stad Oostende anderhalf jaar geleden is gisteren tot zeven jaren celstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de geruchtmakende zedenzaak. Hij moet ook het slachtoffer vergoeden en heeft de komende tien jaar geen burgerrechten in België.

De vader van de inmiddels 18-jarige  jongeman, net als de andere zes aanvallers van Irakese origine, uitte na de rechtszitting zijn onvrede over het vonnis. “Is dat rechtvaardigheid, zeven jaar cel om twee keer met dat meisje te vrijen?”, vroeg hij zich volgens HLN af.

Het 17-jarige slachtoffer was destijds het vriendinnetje van een van de jongemannen. Op 21 november 2015 ging ze met hem mee naar een jeugdhuis, waar de overige zes Arabieren hen opwachtten. Ze voerden het meisje dronken om haar vervolgens naar de woning van een van de mannen te loodsen, waar ze het bewustzijn verloor en de groepsverkrachting plaatsvond.

Eind vorig jaar werden de vier meerderjarige verkrachters allen tot zeven jaren cel veroordeeld. Het beroep van het viertal speelt aankomende donderdag bij het Gentse beroepshof.

Cultuurrelativistisch verweer faalt

“In Irak heeft men andere opvattingen over de man/vrouw-verhouding”, zo probeerde de advocate van een van de migranten het misdrijf nog over een cultuurrelativistische boeg te gooien om zo een voorwaardelijke straf los te peuteren. De rechters trapten daar echter niet in, nadat uit het rapport van de gerechtspsychiater de Irakees naar voren was gekomen als “theatraal” en gespeend van enig inlevingsvermogen of schuldbesef.

Geen instemming

De rechters rekenden het de verdachte ook zwaar aan dat het meisje op geen enkel moment had ingestemd met de handelingen. “Ze bevond zich in een totaal weerloze toestand, want ze was bewusteloos nadat ze haar dronken hadden gevoerd.”

Als het slachtoffer haar schadevergoeding indient, zijn de vader en moeder van de verkrachter daarvoor mede-aansprakelijk. “De ouders moeten in de opvoeding fundamentele waarden bijbrengen maar dat is niet of onvoldoende gebeurd”, aldus het vonnis.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.