Buitenland

Verdachte miljoenen-fraude pgb-zorg en fictieve Turkse arbeidscontracten aangehouden

03-04-2017 13:19

De voortvluchtige eigenaar van een zorgbureau in Schiedam is ruim twee jaar na zijn vertrek naar Turkije opgepakt op de Belgische luchthaven Zaventem. Volgens het OM zou de man samen met zijn echtgenote voor zeker 1.200.000 euro hebben gefraudeerd. Daarnaast zouden er mogelijk ook partners van zorgverleners in Turkije naar Nederland zijn gehaald met fictieve arbeidsovereenkomsten. In 2015 werden al drie mensen in Schiedam opgepakt in de omvangrijke fraudezaak. De man en zijn echtgenoot waren rond die tijd al naar Turkije gevlucht.

Het vertrek naar Turkije volgde kort nadat een zorgverzekeraar twee jaar geleden aangifte deed van fraude. Het tweetal wist zo de Nederlandse opsporingsdiensten te ontlopen. Het OM weet verder te melden dat het echtpaar daarna via hun advocaat liet weten geen gehoor te geven aan oproepen tot verhoor. De 36-jarige man stond internationaal gesignaleerd en werd op 16 maart door de Belgische politie gearresteerd.

Zorgfraude in Schiedam, vuurwapens in beslag genomen

Twee weken na zijn aanhouding in België is de man overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. De verdachte is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor veertien dagen in voorlopige hechtenis genomen. Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog over de vervolging van de vrouwelijke hoofdverdachte.

De 36-jarige verdachte zou zich samen met zijn echtgenote tussen 2010 en 2015 schuldig hebben gemaakt aan omkoping van een medewerker van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Daarnaast worden zij verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen en mensensmokkel. De man was samen met zijn echtgenote bestuurder van een zorgbureau in Schiedam, waar de opsporingsdienst van de Inspectie SZW in 2015 administratie in beslag nam.

In 2015 werden al twee vrouwen van 34 en 40 jaar en een 39-jarige man, allen uit Schiedam, gearresteerd in verband met de omvangrijke PGB-fraudezaak. In Rotterdam, Schiedam en Roosendaal heeft de Inspectie SZW destijds tien woningen en bedrijfspanden doorzocht. Er werd beslag gelegd op bankrekeningen en er werden bij de invallen ook vier auto’s, vuurwapens en munitie in beslag genomen.

(TPO/ANP)