Buitenland

Erdogan: ‘Europa is verrot continent, centrum van Nazisme’

06-04-2017 20:07

In de aanloop naar het Turkse grondwetsreferendum heeft president Recep Tayyip Erdoğan weer eens in ruwe bewoordingen het ‘nazistische’ Europa op de korrel genomen. Europese leiders zouden zich bovendien omringen met extreemrechtse politici, zo beweerde vandaag het staatshoofd van Turkije.

“Europa heeft zijn eindpunt bereikt, het is afgelopen, afgeschreven. Maar daar zal het zwaar voor boeten”, aldus Erdogan volgens dagblad Hürriyet. De islamistische president deed zijn ondiplomatieke uitspraken tijdens een politieke bijeenkomst in de provincie Balıkesir.

“Alle waarden die Europa eeuwenlang verdedigde zijn ingestort, dat weet ik zeker”, tierde Erdogan verder. “In de ogen van miljarden mensen is het Europa van vandaag niet langer het centrum van democratie, mensenrechten en vrijheden, maar van onderdrukking, geweld en Nazisme. Europa is een verrot continent. Racistische partijen winden Europese leiders en regeringen om hun vingers. Europa hoeft ons of de wereld niks te zeggen.”

Achtergronden

De toch al matige verhouding tussen Turkije en de EU is het laatste jaar, in de nasleep van de vluchtelingendeal en de gefaalde coup, zwaar onder druk komen te staan. Analisten beweren dat Erdogan conflicten uitlokt met de Unie en individuele lidstaten – waaronder Duitsland, Nederland en Griekenland – vanuit binnenlandse motieven, namelijk het winnen van het referendum over de Turkse constitutie.

Als Erdogans plannen doorgaan verandert het land van een parlementair in een presidentieel systeem. Volgens critici wordt Turkije dan feitelijk een dictatuur met een haast onaantastbare leider.