TPOok!

 
Opinie

Hoofdofficier Theo Hofstee: ‘OM veel tijd kwijt aan onderzoek tegen columnisten’

We kunnen nergens meer tegen, dus dan maar het OM overbelasten om de VVMU te ondermijnen

Hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee stelt dat het OM veel tijd en moeite steekt in aangiftes tegen columnisten. Dit zegt hij in een interview met de Telegraaf (Blendle), over het proces tegen enkele bedreigers van Sylvana Simons volgende week. Vervolging van bedreigers, dat is volstrekt vanzelfsprekend. Maar columnisten? Hofstee:

Lastiger is als mensen aan een maatschappelijk debat meedoen, bijvoorbeeld als columnist of spreker, en iets zeggen over de islam of Zwarte Piet. Soms worden termen gebruikt, waarbij we echt moeten uitzoeken of het strafbaar is. Daar hebben wij het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie voor. De specialisten bij dit zogenaamde LECD weten wanneer de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden. Maar daar zit soms lang onderzoek in. Je mag namelijk best veel zeggen in Nederland.

Wacht even.

Dus ‘iets’ zeggen over de islam of Zwarte Piet, kan ertoe leiden dat het OM uitvoerig gaat uitzoeken of het strafbaar is? Gewoon net zo lang zoeken tot je het tot een proces kan laten komen, want ‘je mag namelijk best veel zeggen in Nederland’. Dus ja, dan zet je als OM je schaarse tijd en middelen extra hard in natuurlijk, als je maar gedegen onderzoek doet dan kom je wel aan de grens van ‘best veel’. Verdomd ‘lastig’ ook, mensen die aan het maatschappelijk debat meedoen, daar moet je dus enorm op vorsen om ze voor het hekje te krijgen. Vooral als ze ook nog zomaar ‘termen’ gebruiken! Termen! Dan is Artikel 7 al gauw maximaal opgerekt hoor, als columnisten met termen komen aanzetten.

Welnu. Laten we vooral ‘iets’ blijven zeggen over islam en Zwarte Piet, nu het nog mag, nietwaar? Wel jammer dat we dan een duurbetaald en overwerkt OM afhouden van zaken als -wij noemen een dwarsstraat- extreem linkse mensen die democratisch verkozen politici bedreigen en wat dies meer zij aan andere, kennelijk minder urgente zaken. A propos, dat ‘iets’ over islam zeggen, valt daar ook het bedreigen van de rechtsorde onder, als iemand voorstelt om de sharia deels in te voeren? Zit daar ook een lang onderzoek in?

Nee zeker. Dachten wij al. Wij zijn nu even termen gebruiken, we wachten de inval van de Interdepartementale Werkgroep Columnproblematiek wel af.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.