Buitenland

Heel Suriname protesteert

07-04-2017 16:21

Suriname maakt zich vrijdag op voor een tweede dag van groot protest tegen het beleid van president Desi Bouterse en zijn regering. Terugdraaien van de verhoogde benzineprijs en maatregelen om de groei van de armoede te stoppen zijn de belangrijkste eisen van de demonstranten.

Donderdag lieten zeker tienduizend mensen al hun onvrede horen. Daarmee was het de grootse actie tegen het beleid van Bouterse sinds hij in mei 2010 aan de macht kwam.

De demonstraties zijn het initiatief van de Surinaamse vakbonden, inclusief de bonden van onderwijzend personeel. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en politieke partijen ondersteunen de acties. Eerder in de week waren er ook al ongeveer duizend mensen op de been om te protesteren. Deze protesten waren door enkele individuen georganiseerd en hadden als doel om Bouterse weg te sturen als president.

De onvrede over de financiƫle crisis in het land is overigens niet nieuw. De armoede wordt al veel langer gevoeld, maar de verhoging van de benzineprijs met ongeveer 10 procent ruim een week geleden, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Suriname heeft al zo`n twee jaar met een zware economische crisis te maken. De daling van de wereldmarktprijzen van goud en olie zijn daarvan belangrijke oorzaken, maar ook verspilling, corruptie en slecht financieel beleid hebben de problemen veroorzaakt. Een lening van het Internationaal Monetair Fonds heeft enige verlichting gebracht, maar aan de andere kant eisen deze geldschieters ook dat de regering de subsidies op elektriciteit, drinkwater en brandstof afbouwt.

Eerder deze week heeft president Bouterse het volk opgeroepen het hoofd koel te houden en de regering de ruimte te geven de problemen op te lossen. Hij heeft nog niet gereageerd op de jongste protesten.

De leider van de grootste oppositiepartij, Chandripersad Santokhi, verwacht dat het nog een lange strijd gaat worden. “Deze regering doet er alles aan de mensen van hen afhankelijk te maken. We roepen de mensen nu op om hun macht te gebruiken en de regering te dwingen verkiezingen uit te schrijven”, aldus Santokhi. Een andere optie is dat er een zakenkabinet van technocraten komt, dat nieuwe verkiezingen organiseert.

Anp