Buitenland

Aanslag op spelersbus: brief wijst op Islamitische achtergrond van dader

12-04-2017 09:36

Na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund gisteren, onderzoekt de politie nu de mogelijk islamitische achtergrond van de dader. Hoewel analisten er gister nog vanuit gingen dat het wellicht ‘normaal’ voetbal gerelateerd geweld betrof, wijst de brief van de dader op een Islamistisch motief. Dat meldt Welt 24 vandaag. De brief begint met de woorden “In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle”, het geen weinig te raden over lijkt te laten.

Daarnaast wordt er in de brief verwezen naar de rol van Duitsland in de oorlog tegen ISIS. Volgens de schrijver staat Duitsland ‘als Kruisvaardersnatie in het vizier van de Islamitische Staat’. Hoewel deze bewoordingen vrij duidelijk zijn, houdt de politie er ook nog rekening mee dat dat brief bewust als vals spoor is achtergelaten.

Update 12.12 – Citaten uit de brief

In de brief wordt verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat (ISIS) in Syrië. Ook wordt het woord gericht tot de Duitse bondskanselier Angela Merkel. “Jouw tornado’s vliegen nog altijd over de grond van het kalifaat om moslims te vermoorden.” Sporters en andere prominenten ‘in Duitsland en andere kruisvaarderslanden’ staan per direct op de ‘dodenlijst van ISIS’, zou verder te lezen zijn in de brief.

Aanslag op spelersbus

Gisteren waren er drie explosies bij de spelersbus van de Duitse club. De spelers waren op weg van het hotel naar het stadion voor de wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League tegen AS Monaco. Spanjaard Marc Bartra, verdediger van Dortmund, raakte gewond en moest worden geopereerd aan zijn hand.

Tweede brief met opeisen aanslag komt uit links-extremistische hoek

De politie onderzoek ook nog een tweede groep als mogelijke verantwoordelijke voor de aanslag. Er wordt ook gezocht in links-extremistische hoek nadat Antifa vannacht in een publicatie via Indymedia de verantwoordelijkheid had opgeëist.

“We hebben de bus van BVB aangevallen met hiervoor gemaakte explosieven”, is er in de inmiddels offline gehaalde brief te lezen. De aanslag zou zijn bedoeld op de bus ‘als symbool’ en niet tegen de spelers. Borussia wordt er van beschuldigd niet genoeg te doen tegen racisten, nazi’s en rechtspopulisten.

De authenticiteit van deze brief is tot dusver nog niet bevestigd, ook dit zou een bewust vals spoor kunnen zijn.