TPOok!

 
Binnenland

Save the Children gaat mensen uit smokkelbootjes ophalen

De asielindustrie moet blijven draaien immers

Voor het tweede jaar op rij vaart een schip van Save the Children de Middellandse Zee op om bootvluchtelingen op te pikken. Die proberen vanaf Noord-Afrika in gammele bootjes over te steken naar Italië. Volgens de hulporganisatie zijn onder hen veel kinderen, van wie 90 procent helemaal in z’n eentje reist. Het schip is zondag vertrokken.

De reddingsmissies die Save the Children in internationale wateren uitvoert, vinden plaats in nauwe samenwerking met de Italiaanse kustwacht. Het schip de Vos Hestia kan per missie zo’n driehonderd mensen aan boord nemen. Het heeft speciale voorzieningen voor (alleenreizende) kinderen, zoals een veilige ruimte waar ze op adem kunnen komen. Er zijn specialisten aan boord die opvang van de kinderen op het schip begeleiden, en er vaart een medisch team mee.

In heel 2016 kwamen 181.000 vluchtelingen aan in Italië, becijfert Save the Children. Zeker vijfduizend mensen, onder wie honderden kinderen, haalden de overkant echter niet: ze verdronken nadat hun bootjes in de problemen waren gekomen. In de loop van vorig jaar besloot Save the Children daarom een eigen reddingsschip de zee op te sturen. Tussen september en eind november bracht de organisatie ruim 2700 mensen in veiligheid, onder wie 435 kinderen.

(ANP)

Lees ook: Lokroep ‘wir schaffen das’ leidt tot recordsterfte: 7500 mensen verdronken in 2016 bij overtocht

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.