TPOok!

 
Buitenland

Gameverslaafde tieners NYC gestopt met seks & drank

Onvermoede effecten van digitalisering

Tags: ,

Jongeren in de Amerikaanse stad New York vrijen, roken en drinken aanzienlijk minder dan voorheen dankzij de aantrekkingskracht die computerspellen, smartphones en apps op ze uitoefenen. Uit een recente studie door de federale gezondheidsautoriteit CDC blijkt dat bijna de helft van de tieners (45,6 procent) dagelijks minstens 3 uren spendeert aan digitaal vertier.

In 2013 was dat percentage 41,7 en in 2005 slechts 28,1, schrijft New York Post. De jeugd van de Grote Appel zou bovendien significant meer gamen dan het landelijk gemiddelde.

Volgens de onderzoekers besteden de spelverslaafde jongeren aanzienlijk minder tijd aan seks en genotmiddelen zoals tabak en alcohol. Het percentage middelbare scholieren dat ervaring met geslachtsgemeenschap had daalde van 31,2 in 2013 tot 27,2 in 2015, een laagte-record sinds het CDC twintig jaar geleden startte met zijn metingen. Landelijk ligt het gemiddelde op 41,2 procent, dus 14 procent hoger dan in NYC.

Drank & tabak

Minder dan 21 procent van de leerlingen gaf aan dat ze in de afgelopen maand alcohol hadden genuttigd, dus ook fors lager dan in 2013 (24,7%) en 2001 (41,8%). Het percentage rokende tieners daalde van 8,2 in 2013 tot 5,8 in 2015. New Yorkse jongeren schakelen overigens wel in redelijk groten getale over op e-sigaretten en aanverwante producten.

Hoofdredenen voor bovengenoemde trends zijn de vergrote toegang tot het internet en het toenemende aantal mobiele apparaten zoals tablets en smartphones.

‘Digitalisering niet louter gezond’

De onderzoekers maakten wel enkele kanttekeningen bij hun studie. Zo gaven ze aan dat computergebruik wel eens ten koste kon gaan van gezonde lichamelijke oefening. Verder maakt de daling van de aantallen jeugdige rokers deel uit van een al eerder ingezette neergaande trend, die bovendien samenhangt met het ontmoedigingsbeleid door het stadsbestuur. Het is voor jongeren moeilijker om sigaretten te kopen en ze zijn ook duurder gemaakt, aldus de autoriteiten in een verklaring.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.