TPOok!

 
Buitenland

AKP-fans beuken waarnemers referendum in stemhokje

Eerlijk stemmen tellen wordt niet gewaardeerd door aanhang Erdogan

In een gebouw in Istanbul waar Turken zich konden uitspreken over de grondwetswijzigingen zoals die waren ingediend door president Recep Erdogans AK Parti (AKP) ging het er zondag hard aan toe. Een bende van zo’n 50 AKP-aanhangers was tijdens het referendum het stemlokaal in district Kartal binnengevallen en mishandelde daar verkiezingswaarnemers en fans van het oppositionele ‘Nee’-kamp.

Het politieke geweld leidde onder meer tot verwondingen bij de 21-jarige studente Melissa Yet (foto’s beneden), een vrijwilligster die toezicht hield op een eerlijk verloop van de verkiezingen en het stemmen tellen in het district. Haar werk en dat van haar collega’s werd echter al snel onmogelijk gemaakt door de volgelingen van de islamistische president.

De agressors behoren vermoedelijk tot een met de AKP verbonden studentenbeweging, schrijft Abendblatt op basis van lokale bronnen. Slachtoffers werden niet alleen mishandeld maar ook bedreigd met moord en verbranding. Buiten het gebouw bevonden zich nog eens circa 150 AKP’ers die “Erdogan” scandeerden.

Op de beelden is te zien hoe de invallers met stoelen inslaan op hun opponenten, terwijl je een vrouw hoort schreeuwen: “Ik heb een kind, ik heb een kind”.

Tijdens de bestorming raakte de eerdergenoemde mevrouw Yet gewond aan haar gezicht, hoofd en ruggengraat. Mogelijk zal zij nooit volledig van het geweld herstellen.

Istanbul stemde overigens, net als de andere belangrijke Turkse steden, in meerderheid tegen de plannen van Erdogan, die uiteindelijk een zeer nipte en felomstreden overwinning op de oppositie boekte.

Sandık görevlisi Melisa Yet seçim gĂŒnĂŒ oy çalan akp’lileri yakalayınca bu hale getirmiƟler pic.twitter.com/jTCXDhONeW

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.