Buitenland

UNHCR-cijfers Italië: 181.436 bootimmigranten, slechts 3 procent kreeg asielstatus

28-04-2017 10:34

De Daily Mail bericht op basis van cijfers (PDF) van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR dat van de boot’vluchtelingen’ die Italië binnen kwamen, er maar krap 3 % een asielstatus kregen. 90 duizend mensen die in Italië arriveerden, deden geen aanvraag tot asiel maar verdwenen meteen in de illegaliteit. 92 duizend deden wel een aanvraag, daarvan werden er 54 duizend onvoorwaardelijk afgewezen.

Krap vijfduizend, nog geen 3 procent van het totale aantal nieuwkomers, kreeg asiel. 33 duizend kregen een tijdelijke status.

Bootvluchtelingen dit jaar

Op de site van de UNHCR staat ook een rapportage over de instroom in januari en februari van dit jaar. (PDF) De instroom van zogenaamde ‘sea arrivals’ (bootvluchtelingen) is sterk toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: toen waren het er 9.101, nu arriveerden er 13.439 mensen. Onderstaande tabel laat zien dat de nieuwkomers nauwelijks afkomstig zijn uit oorlogsgebied Syrië, en ook dat het voornamelijk mannen betreft.

Maar liefst 95,5% van de bootvluchtelingen heeft Libië als vertrekpunt, en 14 % arriveert als alleenreizende minderjarige, de categorie ‘unaccompanied and separated children‘ (UASC) in de tabel hierboven.

Lees ook:

Bonusquote – ‘De verzorgingsstaat wordt door de massa-immigratie onhoudbaar’