TPOok!

 
Binnenland

Herdenking boot-illegalen door aandachtsbeluste Rikko Voorberg niet op openbare weg

Na bezwaren CIDI en Comité 4 en 5 mei, verplaatst naar Protestantse Diaconie

Het Parool meldt dat de omstreden herdenking van illegale bootimmigranten niet door gaat. Dominee Rikko Voorberg wilde met papieren kruizen de omgekomen bootillegalen herdenken op 4 mei om 20:00, aanvankelijk op het Rembrandtplein in Amsterdam.

Na veel protesten van onder andere het Cidi en Comité 4 en 5 mei, werd de herdenking op last van burgemeester Van der Laan verplaatst naar de Nieuwmarkt. Voorberg beweerde eerder ten onrechte de steun van Comité 4 en 5 mei te hebben, zie onder. Nu is de herdenking dus afgeblazen. Later meer.

UPDATE 10:15:

De organisatoren houden de herdenking donderdagavond in de Protestantse Diaconie Amsterdam, meldt ANP. “We verwachten vanavond ongeveer veertig deelnemers. We gaan met hen proberen te verklaren wat er de afgelopen dagen in vredesnaam is gebeurd”, aldus de woordvoerster namens initiatiefnemer Rikko Voorberg.

Tegenover AT5 beweert Voorberg te zijn bedreigd. “De organisator heeft naar eigen zeggen veel dreigementen gehad. ‘Dat heeft wel impact gehad. Het zijn intensieve dagen geweest.'”

UPDATE 10:35, ANP:

De organisatoren zijn van plan volgend jaar opnieuw op 4 mei een vluchtelingenherdenking op touw te zetten. “We herdenken vandaag zwarte bladzijden uit het verleden. Maar er komen ook in deze tijd nog steeds zwarte bladzijden bij. We kunnen nu nog iets doen”, aldus een andere woordvoerder. De organisatie verwijst naar vluchtelingen die op de vlucht voor oorlogsgeweld in Syrië omkomen op zee en de “moorden op sjiieten, yezidi’s en Arabische christenen”.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.