Buitenland

Hongaarse regering roept om aftreden Frans Timmermans: ‘Laffe uitspraken’

05-05-2017 22:29

De Hongaarse regering eist het aftreden van vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Dat melden Hongaarse media op basis van een bericht van het ministerie van buitenlandse zaken in het land. De Hongaars minister van buitenlandse zaken Péter Szijjártó stelt dat Timmermans beter kan aftreden na uitspraken van hem in een interview met Die Zeit. Timmermans reageerde in het interview op de suggestie dat de Hongaarse premier Viktor Orbán ‘duidelijk antisemitisch’ zou zijn.

Antisemitisme van Orbán

In het interview werd Timmermans gevraagd naar de uitspraken van Orbán in het Europees Parlement. Die had de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros een “Amerikaanse speculant” genoemd, en men wilde van Timmermans weten of dat niet “duidelijk antisemitisch” was. De PvdA-politicus gaf daarom aan dat hij dat inderdaad zo begrepen had, maar er destijds niet direct op gereageerd had.

Szijjártó noemt de uitspraken van Timmermans “laf”. Hij vindt dat de uitspraken face-to-face gedaan hadden moeten worden en niet in een interview waar iemand niet direct kan reageren. De beschuldigingen aan het adres van Orbán typeert hij verder “oneerlijk en onrechtvaardig”.

Volgens de Hongaarse minister doet Hongarije juist veel tegen anti-semitisme. “We hebben een Nationaal Gedenkteken voor de slachtoffers van de Holocaust opgericht, hebben synagogen niet alleen in Hongarije, maar ook in buurlanden vernieuwd, en we hebben de ontkenning van de Holocaust strafbaar gemaakt”. Szijjártó is van mening dat als iemand een bevriend land van dergelijke zaken beschuldigd, hij beter af kan treden.