TPOok!

 
Binnenland

Erdoganaanhangers bedreigden agenten in Rotterdam

Maar er zit geen enkele verdachte meer vast in rechtsstaat Nederland

Agenten in Rotterdam zijn bedreigd door aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het gaat om “enkele signalen van bedreiging en intimidatie” schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in antwoord op door Leefbaar Rotterdam gestelde vragen. Agenten die slachtoffer zijn of zijn geweest van intimidaties en/of bedreigingen, krijgen steun van hun leidinggevende, laat de burgemeester weten. Het gaat om agenten met een Turkse achtergrond.

In Rotterdam waren eerder dit jaar rellen en opstootjes naar aanleiding van een bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya. Zij wilde spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam, maar werd het land uitgezet. Agenten die direct betrokken waren bij dit incident, hebben volgens Aboutaleb gesprekken gehad met de eenheidsleiding. “Zij hebben intensieve nazorg gehad. Deze nazorg wordt momenteel nog steeds verleend”, schrijft de burgemeester.

Sinds de mislukte couppoging in Turkije vorig jaar, zijn er in Rotterdam in totaal 134 aangiften gedaan die met de spanningen rondom deze poging te maken hebben. Er zijn 28 verdachten aangehouden. “Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten”, schrijft Aboutaleb. Er zijn bij hem geen aangiftes bekend van politiemensen “die geïntimideerd zijn of zich voelen omwille van hun functie en/of overtuiging in relatie tot de ontstane Turkse spanningen in Rotterdam.”

Het Openbaar Ministerie laat weten dat niemand van de verdachten meer vastzit. Het gaat om intimidaties, bedreigingen en een enkel geweldsincident. Er moet nog besloten worden of en hoe er verder vervolgd gaat worden.

Eerder deze week in Washington misdroegen Erdogans lijfwachten zich, zij sloegen toen enkele Amerikaans-Koerdische demonstranten het ziekenhuis in.

(ANP/TPO)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.