TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Britse politie: Aanslag Manchester is werk van groep jihadisten

Zelfmoordterrorist Salman Abedi had banden met ISIS

De Britse politie zoekt een netwerk dat achter de bomaanslag van maandagavond in Manchester zit. Dit zei de politiechef van de regio, Ian Hopkins, woensdag. Het gaat om medeplichtigen van de 22-jarige Salman Abedi die zich als jihadist opblies voor de uitgang van een concertzaal vol met voornamelijk tieners. Daardoor werden 22 mensen gedood en raakten ruim zestig mensen gewond. De politie vermoedt dat Abedi de bom niet zelf heeft gemaakt, maar dat een kundige bommenmaker het voor hem heeft gedaan. De autoriteiten vrezen dat het netwerk meer aanslagen wil plegen.

Meerdere arrestaties

In het kader van het onderzoek is er woensdag in Manchester opnieuw huiszoeking verricht. De doorzoeking was in het centrum van de stad en uit voorzorg is daarvoor enige tijd een spoorlijn afgesloten, aldus de politie. Er zijn inmiddels vier mensen aangehouden in verband met de aanslag. Het is niet bekend waarvan ze precies worden verdacht of wie ze zijn.

De politie hield woensdag in Manchester drie mannen aan in verband met de bomaanslag. Ze verstrekten geen details over deze personen, maar de BBC meldde dat een van hen een broer is van Abedi. Dinsdag werd al een 23-jarige man in Manchester aangehouden in verband met de aanslag.

Zelfmoordterrorist Salman Abedi had banden met ISIS

De zelfmoordterrorist die maandag bij een concerthal in Manchester 22 mensen doodde, had ‘bewezen’ banden met Islamitische Staat en heeft waarschijnlijk ook Syrië bezocht, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb woensdag. Zijn Britse collega Amber Rudd liet weten dat aanslagpleger Salman Abedi onlangs was teruggekeerd uit Libië en waarschijnlijk niet alleen heeft gehandeld.

Groot-Brittannië heeft inmiddels het leger ingezet om verdere aanslagen te helpen voorkomen, nadat het officiële dreigingsniveau was opgeschaald naar het hoogste niveau. De regering houdt rekening met nieuwe aanslagen. Rudd zei dat er tot 3800 militairen kunnen worden ingezet op belangrijke plaatsen zoals Buckingham Palace en Downing Street, om de politie vrij te maken voor patrouilles en onderzoek naar de aanslag. Ook worden mogelijk militairen ingezet bij openbare evenementen, zoals concerten en wedstrijden.

De in Manchester uit Libische ouders geboren Abedi (22), blies zichzelf op na een optreden van de Amerikaanse popzangeres Ariana Granda. Onder zijn 22 slachtoffers waren een achtjarig meisje, een aantal tienermeisjes, een 28-jarige man en een Pools echtpaar dat hun dochters kwam halen. De dochters bleven ongedeerd. Door de aanslag raakten ook 64 mensen gewond, van wie twintig in kritieke toestand zijn.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.