TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Trump’s ‘moslimban’ ook in gewijzigde vorm weer tegengehouden

Ministerie van justitie stapt nu naar supreme court

Een Amerikaanse rechtbank voor hoger beroep heeft de aangepaste versie van het reisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden van president Trump tegengehouden. Volgens de rechtbank in de stad Richmond is het verbod discriminatie op basis van religie, aldus Amerikaanse media woensdag.

De Amerikaanse president Trump had de eerste versie van zijn ‘travel ban’ aangepast omdat die door een ander gerechtshof ook was tegengehouden. Trump besloot toen niet door te gaan tot de hoogste rechter maar het verbod aan te passen.

Religieuze intolerantie

Het hof in Richmond behandelde een hoger beroep tegen een uitspraak van een lagere rechtbank in Maryland die de herziene versie tegenhield. De hoofdrechter in Richmond verklaarde dat het decreet van Trump ‘vage woorden’ bevatte over nationale veiligheid maar “droop van de religieuze intolerantie, animositeit en discriminatie”.

Trump wil vanwege de nationale veiligheid een reisverbod voor negentig dagen invoeren voor mensen uit Libië, Iran, Somalië, Soedan Syrië en Jemen. In die tijd wil de Amerikaanse regering een striktere controle op visa invoeren.

Supreme court

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stapt naar het Hooggerechtshof, nadat een rechtbank in de stad Richmond de aangepaste versie van het reisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden van president Trump heeft tegengehouden. Volgens de rechtbank is het verbod discriminatie op basis van religie.

Minister Jeff Sessions van justitie verdedigt de maatregelen van Trump, die volgens het hem nodig zijn om de veiligheid van de VS te vergroten. In een verklaring van donderdag staat dat het departement het totaal niet eens is met het besluit van de rechtbank en dat het de zaak aan de Supreme Court, de hoogste rechtbank, voorlegt.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.