TPOok!

 
Buitenland

Franse special forces jagen actief op ‘uitreizigers’ in Irak zodat ze nooit meer terugkeren

Hulp van Irakese leger moet Franse jihadisten lokaliseren en doden

Het Franse leger maakt gebruik van contacten in het Irakese leger om actief op Franse jihadisten te jagen. Op die manier wil het land voorgoed voorkomen dat uitreizigers die zich aansloten bij ISIS ooit weer terugkeren. Dit blijkt uit een reportage van de Wall Street Journal. Het gaat met name om jihadisten met de Franse nationaliteit die op een hoge positie bij de terreurgroep terecht zijn gekomen. Volgens het Iraakse leger is Frankrijk het enige land dat zo’n actieve rol aanneemt.

Iraakse officieren die het offensief op Mosul coördineren zeggen dat ze van speciale eenheden uit Frankrijk namen en foto’s hebben gekregen van belangrijke doelwitten. Het zou daarbij om zeker 30 mannen gaan die de Fransen liever niet terugzien. Een aantal ‘doelwitten’ zou inmiddels al zijn uitgeschakeld.

De Franse eenheden maken bij hun missie gebruik van lokale contacten. Zo blijven ze uit een juridisch lastig gebied, omdat het land geen doodstraf kent, zo tekent de WSJ op. De tactiek is dat Franse speciale eenheden op de grond gegevens over Franse jihadisten verzamelen, waarna Iraakse troepen en artillerievuur de zo gelokaliseerde doelen kan uitschakelen.

‘Ze willen er niet thuis nog mee te maken hebben’

Frankrijk maakt gebruik van drones en speciale afluisterapparatuur om militanten te lokaliseren. Daarvoor zou een groep speciale eenheden van zeker 40 man in Irak opereren. De elitetroepen bevinden zich ook in Mosul om Franse jihadisten te vinden. Er is gekozen voor die manier omdat Frankrijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, geen gewapende drones heeft.

Een Iraakse officier van een antiterreureenheid zei over de Franse assistentie bij het offensief, “Ze hebben hier hun eigen doelwitten”. Het Iraakse leger merkt nuchter op dat de Fransen er geen trek in hebben om in eigen huis nog eens met de jihadisten te maken te krijgen. In Mosul doorzoeken Fransen huizen en gebouwen op zoek naar gegevens die de huidige positie van hun targets verder kan duiden.

VS: ‘Buitenlandse strijders mogen niet terugkeren’

Onze strategie is nu vernietiging, buitenlandse strijders mogen niet terugkeren naar huis

De Franse tactiek lijkt op de strategie die de Amerikaanse minister van defensie, James Mattis, voorstaat. Hij verklaarde deze week dat de strategie van de Verenigde Staten al veranderd is van het wegdrijven van strijders naar het omsingelen. “Onze strategie is nu vernietiging, buitenlandse strijders mogen niet terugkeren naar huis”.

In 2015 zorgde de Mark Rutte voor enige opschudding door luchtig te stellen dat het beter zou zijn als jihadisten ‘daar’ sneuvelen dan weer terug naar huis komen. Die simpele constatering is bij Frankrijk en de VS inmiddels dus strategie geworden.

Er zouden ook nog strijders met de Franse nationaliteit gevangen kunnen zitten in Irak. Die strijders, die door het Irakese leger gevangen zijn genomen, zullen waarschijnlijk geëxecuteerd worden vanwege hun betrokkenheid bij ISIS. “Frankrijk zal daar niet tussenkomen”, zo zei een Franse ambtenaar tegenover de WSJ over die straffen.

Het is duidelijk waarom Frankrijk nu voor deze tactiek kiest; bij verschillende aanslagen in dat land waren ‘teruggekeerde strijders’ betrokken.

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.