Buitenland

Menselijke protestketting tegen kerncentrale Tihange mogelijk ‘te duur’

03-06-2017 10:39

Deze maand had een menselijke ketting van 60.000 mensen van het Duitse Aken naar het Belgische Tihange moeten lopen. De protestketting is gericht tegen de veelgeplaagde kernreactor in Tihange. Hoewel de opgave van zo’n lange ketting over drie landen een onmogelijke lijkt, was de organisatie goed op weg. Nu lijkt er toch een kink in de kabel te komen: de veiligheidseisen. Het uitgebreide plan voor verkeersregeling zou de protestorganisatie zelf moeten ophoesten.

Volgens De Limburger eist de overheid dat de organisatoren zorgen voor bewegwijzering en professionele verkeersregelaars. Die kosten komen neer op 66.000 euro, nog bovenop de al gedane uitgaven die nodig waren om deze mega-demonstratie mogelijk te maken.

De organisatoren willen dat 60.000 mensen op 25 juni hand in hand gaan staan om een menselijke ketting te vormen tussen Aken, Maastricht, Luik en Tihange. Het is nu maar de vraag of de protestactie doorgaat, want geld voor deze nieuwe kostenpost is er niet.

“Als er een demonstratie wordt aangekondigd is het aan de autoriteiten om die te begeleiden en mogelijk te maken, het gebruikelijke demonstratierecht”, zo reageert de organisatie die de eisen vreemd vindt.

Zorgen om Tihange

Een online petitie tegen de kerncentrale werd massaal ondertekend. Het protest komt voort uit zowel België als Nederland en Duitsland. De buurlanden zouden ook zwaar getroffen worden als er iets misgaat in de centrale.

Regelmatig zijn er zorgen om de Belgische centrales. Zowel om die in Tihange als die in Doel. Een reactor van de centrale in Tihange werd dit jaar nog weer stil gelegd wegens problemen, en het opnieuw opstarten daarvan werd al eens uitgesteld.

https://www.youtube.com/watch?v=zEVMOOUXprg