Binnenland

Man die op mensen inreed is 45-jarige Amsterdammer, ‘gaf na 30 meter gas’

11-06-2017 13:17

De man die gisteravond zeven voetgangers schepte met zijn Peugeot is een 45-jarige Amsterdammer. Volgens de politie zou hij ‘onwel’ zijn geworden nadat agenten hem eerder al hadden aangesproken. Vast staat dat de men in een gebied stond waar geen auto’s mochten komen. Agenten hadden hem daar op aangesproken. In eerste instantie meldde de Amsterdamse politie dat de man er daarop ‘vandoor’ ging. Tegenover RTL Nieuws laat de politie inmiddels weten dat hem een bekeuring is aangezegd waarna hij er rustig vandoor ging. Pas daarna gaf hij door een onwelwording veel gas. Tegenover AT5 doen ooggetuigen echter het verhaal dat de man al veel eerder hard het tramgedeelte opreed.

Vier mensen lagen deze ochtend nog in het ziekenhuis. Twee zijn zondagochtend geopereerd en twee worden kunstmatig in coma gehouden, zo meldt persbureau ANP op basis van verklaringen van de politie. Twee zijn zondagochtend geopereerd en twee worden kunstmatig in coma gehouden, zei de politie. De veroorzaker van het ongeval is een 45-jarige Amsterdammer die een te lage bloedsuikerspiegel gehad zou hebben. De politie spreekt van een ‘medische achtergrond’ bij de man.

Auto op de trambaan

In het gebied waar de man stond mogen geen auto’s komen. Het gedeelte waar vroeger taxi’s op toeristen wachtten is sinds enige tijd naar de achterkant van het station verhuisd. Toch stond de 45-jarige man gisteren met zijn auto voor het station. Het staat vast dat hij daarop door agenten is aangesproken. Tegenover RTL laat de politie nu dus weten dat de automobilist na de bekeuring in eerste instantie rustig wegreed.

De man zou echter onwel zijn geworden, hij was volgens de politie na aanspreken ‘gedesoriënteerd’. Een meter of 30 nadat hij was weggereden heeft hij plotseling gas gegeven. “Lijkt niet te gaan om opzet maar een onwelwording”, zo twitterde de politie later na het incident, nadat eerder nog gesproken was van iemand die “er vandoor ging”.

Tegenover AT5 trekken ooggetuigen de latere lezing van de politie nu in twijfel. Daarmee wordt het niet veel duidelijker wat zich nu heeft afgespeeld. Een getuige laat aan de Amsterdamse zender ook weten dat de man is aangesproken door twee agenten, maar zegt ook “In mijn beleving is de man opzettelijk gevlucht is voor de politie”. “Misschien probeerde hij juist mensen te ontwijken en is hij dus aan zijn stuur gaan trekken”, zo verklaart de getuige de botsing met de muur.

Ooggetuigen zeggen tegenover AT5 ook dat de auto ook al eerder vrij snel naar de tramhaltes aan de Westzijde van het station reed. Daar kon de bestuurder echter niet verder door de trams, en werd hij aangesproken. De bestuurder zou een geïrriteerde indruk gemaakt hebben, en griste het rijbewijs weer uit de handen van de agenten toen hij dit terugkreeg. Daarna deed het voorval zich voor waarbij hij met flinke snelheid tegen het muurtje van de metro-ingang botste.