Binnenland

AD: MIVD al jaren op hoogte van corrupte ambtenaar, MIVD haalde schouders op

12-06-2017 08:58

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) was er al jaren van op de hoogte dat ze zaken deed met een mogelijk corrupte ambtenaar. De dienst is er meerdere keren voor gewaarschuwd. Toch werden er geen maatregelen genomen, schrijft het AD.

De man regelde geheime auto’s en beheerde een nepverhuurbedrijf voor de MIVD. Dat blijkt uit verklaringen die leidinggevenden, collega’s en medewerkers van het Bureau Integriteit van Defensie onder ede hebben afgelegd bij de rechter.

Wagenparkbeheerder Jacques H. verschijnt maandag voor de rechter, omdat hij hoofdverdachte is in een omvangrijk omkoopschandaal met nieuwe dienstvoertuigen. Volgens het Openbaar Ministerie hebben hij en nog vijf politie- en defensiemedewerkers zich laten omkopen door autodealers en leasemaatschappijen. Ze zouden ongeoorloofde kortingen hebben gekregen op lease-auto’s, onderhoud en winterbanden en kregen reisjes aangeboden naar de Middellandse Zee.

De zaak kwam in 2011 aan het rollen via een klokkenluider uit de autobranche. Uit de verhoren die daarna zijn afgenomen blijkt nu dat de integriteit van H. al jaren ter discussie stond.

Anp