Binnenland

Beelden telefooncamera laten zien: Dood 16-jarige jongen vloeide voort uit online ‘choking challenge’

15-06-2017 09:22

Een zestienjarige jongen uit Zuid-Hollandse Arkel is in mei om het leven gekomen door een wurgspel. De jongen had een ceintuur van een badjas om zijn nek gedaan om in een roes te raken, maar hij verstapte zich en kon zich niet meer bevrijden, meldt de Volkskrant.

In eerste instantie leek het erop dat de jongen zelfmoord had gepleegd, maar justitie kon dat uitsluiten doordat hij zijn laatste momenten had gefilmd. Het zelfwurgen is een spel op sociale media, de choking challenges. Zijn ouders waarschuwen nu voor zulke challenges.

Challenges

Bijzonder hoogleraar Peter Nikken zegt tegenover de Volkskrant over de invloed van internet, “als je met kinderen de risico’s bespreekt, bijvoorbeeld de kans op hersenbeschadiging of een coma, dan kun je dat [positieve online] beeld wel degelijk bijstellen”.

De stichting School en Veiligheid adviseert scholen niet elke ‘challenge’ afzonderlijk te bespreken in de klas als daar geen aanleiding toe is. Anders zou de aandacht het probleem wel eens groter kunnen maken dan het is.

(TPO/ANP)