TPOok!

 
Buitenland

Video – Dader moskee-aanslag Londen wilde ‘alle moslims vermoorden’

Riep omstanders op om hém te vermoorden, imam voorkomt lynching

De man die maandag in Londen met een bestelbus op moslims inreed, schreeuwde volgens ooggetuigen: “Dood mij, ik ga alle moslims vermoorden”. Britse media meldden voorts dat ooggetuigen hem hoorden roepen, nadat hij op mensen was ingereden: “Ik heb mijn aandeel geleverd”.

Het gaat om een 48-jarige lange blanke man die door de politie is aangehouden. Hij is om naar zijn psychische toestand te kijken, naar een ziekenhuis overbracht. De autoriteiten gaan uit van een terroristisch motief. Bij deze aanslag in de wijk Finsbury Park viel een dode en zijn tien mensen gewond geraakt.

De dader dreigde te worden gelyncht volgens een voorganger van de getroffen moskee, Toufik Kacimi, maar een imam uit de buurt, Mohammed Mahmoud, voorkwam de lynchpartij.

De moskee heeft in een verklaring laten weten dat de gemeenschap zich al tientallen jaren inzet voor vreedzaamheid en tolerantie in Finsbury Park. “We veroordelen elke daad van haat en deze poging onze geweldige gemeenschap te verscheuren.”

Hoewel de moskee probeert zijn naam te zuiveren, behoeft deze verklaring enige aanvulling: de moskee staat er om bekend dat menig radicaal zich er thuis voelde, ondermeer de ‘shoe bomber‘ Richard Reid kwam er over de vloer. En de in de VS tot levenslang veroordeelde haatprediker annex terrorist Abu Hamza el-Masri, alias ‘Hook hands’, was er enige jaren imam. Ook bezocht 9/11-terrorist Zacarias Moussaoui de Finsbury moskee, evenals Mohammed Sidique Khan, die zich op 7 juli 2005 opblies in het Londense OV.

(ANP/TPO)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.