Doneer aan TPO
 

‘Viva la vega revolucion – waarom een veganistische opvoeding een morele plicht is’

Niet alleen gezondheid, maar ook ethiek moet een rol spelen in ons eetpatroon

Door: , 15:30, 20 juni 2017

Niet alleen gezondheid, maar ook ethiek moet een rol spelen in ons eetpatroon

Goed dat er aandacht is voor kinderen die door onwetendheid, onwil en irrationaliteit lijden van de gevolgen van een slecht dieet, soms zelfs met de dood tot gevolg. Gezien het stijgend aantal obese kinderen in het de hoogste tijd om te reflecteren over voeding en vooral ook kindervoeding.

Er zijn ouders die hun kinderen volstrekt idiote, onzinnige en ongezonde diëten geven die schadelijk zijn. Er zijn ook veganistische ouders die hun kinderen idiote dingen geven. Zoals het voorbeeld van de veganistische ouders die hun kind urine lieten drinken. Natuurlijk is dit volstrekt idioot en onacceptabel. Maar dat zit hem niet in het veganisme an sich, maar in wat de kinderen concreet te eten krijgen.

Om uit deze casussen van ondervoede kinderen die een veganistisch dieet hebben te concluderen dat ze dus vlees en zuivel nodig hebben is een te snelle gevolgtrekking.

Kinderen cola geven schijnt normaal te zijn

Ouders hebben zorgplicht voor hun kinderen en deel van die zorgplicht behelst het verstrekken van voeding, liefst gezonde voeding. In het maatschappelijk debat wordt er nauwelijks aandacht besteed aan de vraag of wat kinderen te eten en te drinken krijgen en of dat wel gezond is. Er zijn nog steeds McDonalds waar ouders met hun kinderen heen gaan. Het schijnt heel normaal te zijn om kinderen gezoete frisdranken als cola te geven. Obesitas onder kinderen neemt toe. Maar zodra er sprake is van een afwijkend dieet, zoals in het geval van veganisme, wordt er hoog van de toren geblaat dat veganisme ‘levensgevaarlijk is voor kinderen’.

Mensen zijn omnivoren, dat wil zeggen dat mensen kunnen overleven op een breed palet aan diëten, van geheel dierlijk tot geheel plantaardig en alles wat er tussen in zit. Wie kiest voor een geheel plantaardig dieet dient ervoor te zorgen genoeg vitamine B12 binnen te krijgen. Dat is heel simpel omdat het wordt toegevoegd aan veel vleesvervangers, maar je kunt het ook als (plantaardig) vitaminepreparaat slikken.

Veganisme is een morele keuze

Hoewel een plantaardig en gevarieerd dieet met veel fruit, groenten, noten en zaden heel gezond is, is gezondheid niet de primaire reden van de meeste veganisten om geen dierlijke producten te eten. Veganisten kiezen om morele redenen voor hun dieet. Ethiek gaat over de gevolgen van jouw daden aan anderen. Bij een carnistisch dieet (een dode dierendieet) is er sprake van leed aan dieren en toekomstige generaties. Toekomstige generaties worden geschaad omdat dierlijke producten een disproportionele bijdrage leveren aan de negatieve milieu-impact, van de uitstoot van broeikasgassen tot ontbossing voor de productie van veevoer.

Veganisme is een pacifistisch dieet zonder geweld aan dieren. Het aanduiden van veganisme als een religie is een volstrekt idiote vergelijking van de soort van ‘pacifisme is ook een vorm van oorlog’ of ‘zitten is ook een sport’. Religie kenmerkt zich door het aanhangen van irrationele opvattingen en taboes. Veganisme kenmerkt zich door een moreel uitgangspunt, namelijk het streven naar het vermijden van leed aan voelende wezens. Ethisch leven kan niet zonder veganisme. Veganisme is de morele nullijn. Veganisme is een morele plicht. Je kunt niet ethisch leven zonder veganist te zijn.

Geweld en moord op dieren goedkeuren

Het opvoeren van gezondheidsargumenten is ethisch irrelevant. Stel dat mensen in goede gezondheid 100 jaar zouden kunnen worden wanneer ze babyhersens zouden verorberen. Ik neem aan dat een grote meerderheid van mensen dan zegt: ‘Ho eens even, ja maar het is immoreel om mensen te eten!’ Ja, dat klopt. Maar het is immoreel om te discrimineren op diersoort. Ook dieren die wij eten kunnen leven en hebben een wil om te leven. Ouders die hun kinderen dierlijke producten geven indoctrineren hun kinderen met een wereldbeeld dat geïnstitutionaliseerd geweld en moord op dieren op ongekend grote schaal goedkeurt. Kinderen moet geleerd worden dat dieren eten normaal is, want veel kinderen hebben uit zichzelf empathie met dieren. Desensitivering gebeurt door een jarenlang van indoctrinatie in carnisme waar de vrolijke boerderijdierenmythe van de kinderboerderij deel van uit maakt.

Helaas is er in de diëtetiek een vermenging van belangen tussen de voedselindustrie en gezondheid. De lobby van de voedselindustrie heeft zich diep genesteld in zowel de politiek als het onderwijs. Bovendien gaat de diëtetiek geheel voorbij aan de ethiek van voeding. Ethiek is een blinde vlek. Het is alsof er bij seksuele voorlichting op scholen geen aandacht wordt besteed aan de ethiek (wederzijdse instemming), maar alleen aan het hoe en wat van de daad. In ziekenhuizen en verzorgingstehuizen wordt er ronduit spastisch gedaan over een veganistisch dieet, maar cola is geen probleem. De opvattingen over gezondheid zijn zeer beperkt, binnen het carnistische paradigma.

Kinderverwaarlozing aangrijpen om veganisme aan te vallen

Het is tijd voor een voedselrevolutie. Een vegan revolutie. Er moet op een nieuwe, ethische en integrale manier naar voedsel gekeken worden waarbij niet alleen gezondheid een aspect is, maar ook de ethiek.

Het is onbegrijpelijk, ronduit achterlijk en schandalig dat artsen en opiniemakers deze vormen van verwaarlozing van kinderen aangrijpen als aanval op veganisme. Blijkbaar kan de dierenholocaust waarin zij participeren hen geen flikker schelen. En dat is ook zo.

Dit stuk is een reactie op dit artikel: Bonusquote Medisch – ‘Veganistische ouders gaan te ver’

 
 
 
 

Steun direct Floris van den Berg

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace