Buitenland

‘Dienares van Satan’ – Conservatieve moslims voeren hetze tegen liberale moskee in Berlijn

21-06-2017 21:20

Afgelopen week opende de Turkse advocaat en vrouwenactiviste, Seyran Ateş, in Berlijn de eerste ‘liberale moskee’, de Ibn-Rushd-Goethe-Moschee in de wijk Moabit, waar veel moslims wonen. Alles stromingen zijn er welkom, soennieten en sjiieten, maar ook homoseksuelen, zegt ze tegen de lokale tv-zender ‘rbb‘. Mannen en vrouwen mogen er ook met elkaar bidden. “Het wordt tijd dat de liberale, gematigde moslims ook hun gezicht laten zien, (…) in de strijd tegen terreur.”

Niet de religie van onze profeet

Het project werd van meet af aan zwaar bekritiseerd door conservatieve moslims, maar inmiddels wordt Ateş ook bedreigd. Ze zet zich al langere tijd in voor ‘een moderne interpretatie van de koran’ en wil zich tot imam laten opleiden. Over de komst van de moskee werd afgelopen vrijdag in het Arabisch bericht via een Duits-internationale zender. Ruim 1,7 miljoen mensen keken ernaar, de vele reacties waren bijna uitsluitend negatief. Een commentaar luidde: “Dat is niet de religie van onze profeet”, citeert Die Welt.

Vijandiger zijn de reacties vanuit Turkije, waar media een verband leggen met de Gülen-beweging. De staatszender AHaber noemde het project een ‘schandaal’ en ‘verraad’. Ook op Facebook wordt Ateş aangevallen, ene Mustafa O. stuurde haar een plaatje van een pistool, met de tekst: “bijna”. In het commentaar stond “Ateş ik hoop dat je brandt in de hel” en iemand adviseerde:  “Haar hoofd tegen de muur slaan”. Een videoboodschap voor haar tegenstanders heeft Ateş inmiddels van Facebook gehaald.

Een gevaarlijk project dat gestopt moet worden

Maar een van haar grootste tegenstanders is de Duitse activist Martin Lejeune, een bekeerde moslim en openlijk antisemiet, die haar een ‘kruistocht tegen de islam’ verwijt. Hij spreekt van een heel gevaarlijk project dat ‘gestopt moet worden’. ‘Wie de waarheid verzwijgt is een dienaar van Satan’, zegt hij op Twitter.