‘Om rampen te voorkomen, moeten we echt werken aan een serieuze bevolkingspolitiek’

24-06-2017 15:07

Het is duidelijk dat de exponentiële groei van wereldbevolking vanaf de tweede helft van de vorige eeuw tot 7 en een half miljard inwoners in 2017 heeft geleid tot overexploitatie van de aarde. Daaraan ligt het vooral consumptiegedrag van rijke landen ten grondslag.

Een betere formulering zou daarom zijn dat een sterke groei van het aantal consumenten na de oorlog tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen heeft geleid. De bossen kunnen de uitstoot van broeikasgassen niet meer absorberen, zeeën zijn leeggevist en grondstoffen raken op. Terecht stellen ontwikkelingslanden het Westen aansprakelijk voor de klimaatcrisis. Zorgelijk is ook de inhaalslag die opkomende landen maken. Het streven naar welvaart aldaar is een nieuwe aanslag op het milieu. Schone energie en een circulaire economie moeten verdere schade beperken.

Vlucht naar het rijke Westen

Niettemin neemt het verbruik van grondstoffen en de belasting van het milieu toe met het groeiend aantal mensen dat eiwitrijk voedsel wil nuttigen, wil autorijden en vliegreisjes wil maken. Daartegenover staan de vele miljoenen mensen in Afrika en het Midden-Oosten aan wie het verdorde grondgebied onvoldoende middelen van bestaan biedt. Gebrek aan perspectief en oorlogsgeweld drijven hen op de vlucht naar het rijke Westen. Ook zijn zij gebaat met minder bevolkingsdruk, waardoor meer levensruimte ontstaat voor iedereen.

Reden te meer om wereldwijd de bevolkingstoename te beperken. Bradshaw en Brook (PDF) hebben het effect van diverse maatregelen om  bevolkingsgroei te remmen doorgerekend. Als die groei doorgaat zoals nu, bevinden er eind deze eeuw ca. 10 miljard mensen op de wereld, dus 3 miljard meer dan vandaag. Als we door bevolkingspolitieke maatregelen erin zouden slagen om het huidige gemiddelde geboortecijfer (2,37 kind per vrouw) geleidelijk terug te brengen tot 1 kind in 2100, zijn we tegen die tijd met ca. 7 miljard, dus gelijk aan ons huidige aantal inwoners. Versnelde globale invoering van een één-kind-politiek – waarbij al in 2045 het geboortecijfer tot 1 kind per vrouw is teruggebracht – levert ons eind deze eeuw ca. 3,5 miljard wereldburgers op (overigens wel na een piek van ca. 8 miljard mensen omstreeks 2037).

Ongewenste zwangerschappen voorkomen

Daarbij is uitgegaan van een ongewijzigd sterftecijfer. Gelet op de stijgende levensverwachting zijn er dan wel wat meer mensen, maar met alle inspanningen op het gebied van verduurzaming kunnen die vermoedelijk wel met zijn allen in redelijke welstand op deze planeet leven. Dit vergt echter wel een rigoureuze ingreep in het menselijke reproductierecht.

Sympathieker en wellicht beter haalbaar is het scenario waarbij wereldwijd ongewenste zwangerschappen worden voorkomen door het beschikbaar stellen van voorbehoedsmiddelen – en vooral door iedere vrouw baas over haar voortplantingsorgaan te maken. Te vaak bevinden deze vrouwen zich in een positie waarbij de mannen de vrouwen hun seksuele wil opleggen, bijna overal in Afrika is dat het geval. Als het voorkomen van ongewenste zwangerschappen op wereldschaal lukt, komen we uit op 7,3 miljard aardbewoners omstreeks het jaar 2100 (met een piek van ca. 8,4 miljard mensen in 2050).

1 kind per vrouw

Indien de wereldbevolking er niet in slaagt haar consumptie- en vervuilingsniveau de komende decennia drastisch te beperken, blijven we met een bevolkingsoverschot zitten en zijn draconische maatregelen op het gebied van geboortebeperking nodig. We kunnen niet in aantal door blijven groeien. Veel stellen kiezen nu al voor kinderloosheid, en waar men wel nakomelingen wenst, zou men dit tot één of twee kinderen moeten beperken, in de hoop dat dit zowel landelijk als globaal op een gemiddeld geboortecijfer van 1 kind per vrouw uitkomt. Meer kinderen kunnen worden beschouwd als een milieudelict, zolang de ouders de ecologische voetafdruk van hun gezin niet aanzienlijk hebben teruggebracht .Die voetafdruk is te meten.

Opmerkelijk zijn de bevindingen van Bradshaw en Brook inzake vergrijzing. Zij spreken van ‘afhankelijken’ in de samenleving, dat wil zeggen mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van het werk en inkomen van anderen. Die groep afhankelijken bestaat niet alleen uit vijfenzestigplussers (of aan het eind van de eeuw wellicht uit vijfenzeventigplussers), maar ook uit kinderen van onder de vijftien. Bij een laag geboortecijfer blijkt een groeiend aantal ouderen in evenwicht te worden gehouden door een dalend aantal jongeren. Met andere woorden: de verhouding tussen het aantal afhankelijken en het aantal werkenden is in alle onderzochte scenario’s opvallend constant. Een overschot aan ouderen wordt gecompenseerd door een geringer aantal kinderen.

Documentaire over overbevolking

De Club van Tien Miljoen (CVTM) heeft een documentaire gemaakt over deze overbevolking: Overbevolking in Nederland – Leven op een vulkaan waarbij vooral een klemmend beroep op de politiek wordt gedaan om het onderwerp overbevolking op de politieke agenda te zetten en bespreekbaar te maken: Nederland zou als één van de meest dichtbevolkte landen van de wereld en meest dichtbevolkte land van Europa (op Malta na) een gidsland moeten worden voor de (mondiale) bevolkingspolitiek.

De desastreuze gevolgen van overbevolking raken iedereen op aarde, zowel in arme als rijke landen. Wat die gevolgen voor een dichtbevolkt land als Nederland zijn en wat er volgens de Club van Tien Miljoen moet gebeuren, wordt in deze vijf korte filmfragmenten getoond:

1. Overbevolking | overconsumptie

Mensen in rijke landen consumeren te veel en vervuilen de atmosfeer. Voor een duurzaam bestaan  moeten zij niet alleen hun consumptie maar ook hun aantal flink terugdringen.

2. Overbevolking | overlast
De huidige opeenhoping van mensen in grote steden leidt tot ergernis, stress en woningnood. We hebben het goed in het westen. Onze ouders en vooral grootouders droomden van het leven dat onze generatie leidt. Hierdoor zijn we ook steeds beweeglijker geworden: we trekken er op uit en zitten niet langer meer thuis. Schone lucht, stilte en vrije natuur worden steeds schaarser. Evenementen zijn altijd druk, vol en toegangswegen zijn verstopt, vooral in het overvolle Nederland.

3. Overbevolking | overleving

Hoe komen mensen in dichtbevolkte steden aan voedsel als de aanvoer stagneert? Zonder gevulde schappen in de supermarkt kunnen zij niet overleven. We hebben al eens eerder leergeld betaald.

4. Overbevolking | overstroming

De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Heel veel Nederlanders wonen nu al onder het zeeniveau. Waar kunnen die miljoenen mensen fatsoenlijk leven als ons land overstroomt?

5. Overbevolking | overheid

Wat moet de overheid doen om toekomstige problemen te voorkomen? Duurzame groei bestaat niet. De Nederlandse bevolking moet drastisch in aantal terug en heel snel zelfvoorzienend worden.

Ook kan de documentaire in één keer worden bekeken: “Overbevolking in Nederland – Leven op een Vulkaan” (19 minuten).