Binnenland

Ondernemer Amsterdam Oost geïntimideerd door hangjongeren en drugsoverlast

26-06-2017 15:32

Eerder deze week berichtte ThePostOnline al over de toenemende straatterreur in Amsterdam Nieuw-West, maar ook in Oost is het foute boel. Het Parool sprak met een ondernemer aan de Dappermarkt in een gedeelte van de wijk dat al jaren last heeft van drugsdealers en intimiderende figuren. Zij hebben als uitvalsbasis een sportcafé (Turkse vlag voor het raam, altijd sportbeelden op grote schermen) dat slecht bekend staat.

Restaurantondernemer Pieter, die niet met achternaam in de krant wil, zegt onder meer dat hij en zijn partner worden uitgescholden voor vieze flikkers, dat jongeren uit het schimmige café zijn vrouwelijke personeel lastig vallen en hun aandacht eisen, en hij heeft Het Parool beelden laten zien van de diefstal van zijn beveiligingscamera’s. Het Parool:

“De intimidatie die je hier als gewone ondernemer ervaart, is heel geraffineerd; je kunt er niet zomaar aangifte van doen,” aldus Pieter. Als hij de zaak ‘s avonds afsluit, staan er jongens met scooters bij de ingang, die ‘money, money’ roepen.

In dit gedeelte van de Dapperbuurt zijn lieden actief die gesignaleerd staan in de Top600, een lijst van notoire, zware criminelen die Amsterdam al lang bijhoudt en die alleen maar groeit. Zij opereren vanuit een café in dezelfde straat, maar de politie staat machteloos: de dealers werken behendig samen en gebruiken wisselend ‘personeel’. Uit een rapportage blijkt dat de politie geen idee heeft wie precies werkt voor wie en wat de taakverdeling is.

Een ander café in de straat, The Fool Bar van zanger Douwe Bob, gaf onlangs een ‘roze’ themafeestje. De bezoekers werden, wederom door de jongeren uit het beruchte café, uitgescholden en lastiggevallen. Vandaag werd bekend dat The Fool Bar de deuren sluit, volgens de manager van Douwe Bob heeft dat niet met de overlast en intimidatie te maken maar gewoon met tegenvallende bezoekersaantallen.

Zaterdag liet burgemeester Van der Laan weten dat een bekende crimineel uit de Commelinstraat, twee straten verderop, een gebiedsverbod kreeg opgelegd voor de Dapperbuurt. Dit na twee schietpartijen in de dichtbevolkte straat, waarvan deze Ahmed R. het doelwit was.

Ook heeft de gemeente Amsterdam in dit gedeelte van de wijk in april van dit jaar cameratoezicht aangekondigd. Bepaalde café’s, coffeeshops en een shishalounge zorgen voor een grote aantrekkingskracht op dealers en andere criminelen.