Binnenland

Sjors Fröhlich, hoofdredacteur BNR: ‘Asielzoekers uit Telegraafartikel ‘s nachts op pad om te werken’

30-06-2017 15:12

Het is en blijft moeilijk en pijnlijk voor sommige journalisten: feiten en waarheden. En al helemaal als die feiten en waarheden ook nog eens in verkeerde, want niet-politiek correcte kranten staan. Zoals de feiten en waarheden over asielcriminaliteit in de Telegraaf hedenmorgen. Bij Radio1 De Ochtend reageerde Sjors Frohlich, hoofdredacteur van BNR, als volgt (vanaf 13:25, de NPO is ondanks hectoliters belastinggeld niet in staat een fatsoenlijk embedbare terugluisterdienst te leveren):

 

“Ja, als ik die voorpagina zo zie, dan zie ik een krant in doodsnood. Ik zou dat zelf heel anders gedaan hebben.”

 

De vorm en de Toon, begrijpt u wel, daar kunnen moraalfossielen altijd nog op terugvallen als de onaangename feiten te onontkoombaar zijn.

En dan komt het: De Telegraaf heeft zomaar opgeschreven dat asielzoekers uit veilige landen op een uur of drie des nachts het AZC verlaten. Dit heeft de Telegraaf niet voor de grap verzonnen, de Telegraaf heeft twee journalisten op de zaak gezet die hun vak verstaan en werk afleveren, werk dat bijvoorbeeld BNR-journalisten ook hadden kunnen doen, werk waar geborneerde, overbetaalde ontken-amoeben als Frohlich vervolgens in een radiostudio machteloos over gaan moraliseerpruttelen. Hier is wat de Telegraaf schreef:

 

“In december vorig jaar krijgt de politie een melding van een collega van de Marechaussee die een aantal nachtdiensten op rij heeft gedraaid bij een asielzoekerscentrum. “Daarbij viel het hem op dat ELKE NACHT rond 03.00 uur er een uitloop is van azc’ers.” Waar ze precies naartoe gaan is de politie onbekend, maar de Marechaussee ziet wel dat ze het nabijgelegen Delfzijl ingaan.”

 

En Fröhlich zegt hier over:

 

“Frohlich: – Als je het verhaal leest, ze je heel veel tendentieuze dingen. Om 3 uur ‘s nachts gaan de asielzoekers naar buiten…
Andere studiogast Bert Huisjes, WNL: – Dat is toch raar?
Fröhlich: – Dat is niet raar, ze hebben allemaal schoonmaakfuncties beste Bert, ze werken.”

 

Let wel, de Telegraaf noteert dus gewoon wat Marechaussee en politie zeggen. Maar Sjors Fröhlich weet dat het heel tendentieus is, dat ‘hij het zelf allemaal heel anders gedaan had’ en dat asielzoekers met kansloze aanvragen, die hier niet eens mogen werken, om drie uur des nachts het AZC verlaten teneinde zich aan hun baantje in de schoonmaak te wijden.

Waarvan akte. Vanaf deze plek nogmaals alle lof aan Telegraafjournalisten Jan Willem Navis en Jorn Jonker, en aan den leezer/kijker/luisteraar de stichtelijke waarschuwing om altijd zelf na te denken, om altijd zo breed en divers mogelijke bronnen te gebruiken en vooral om altijd uw diepste wantrouwen in de overdrive te zetten als u zure oude rancunejournalisten hoort mekkeren over de toon en vorm van andermans tamelijk solide doch onwelgevallige scoops.

 

LEES OOK:

Bonusquotes: Asielzoekers straffeloos in de fout – Cijfers die politie onder pet wilde houden

Telegraaf breekt politie-doofpot open: asielcriminaliteit loopt spuigaten uit