Binnenland

Criminelen krijgen in zomervakantie carte blanche Nederland leeg te roven want politietekort

03-07-2017 09:42

Door een tekort aan agenten gaan criminelen vrijuit. Alleen al in Amsterdam worden elke week tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl een dader in beeld is. Nu veel agenten met zomervakantie zijn, liggen aangiftes weken tot maanden te verstoffen.

Tips over hennepkwekerijen worden tijdelijk niet in behandeling genomen. Ook gevallen van doorrijden na een ongeval belanden op de plank. In Amsterdam gaan daardoor wekelijks tientallen criminelen vrijuit. Dat bevestigt een woordvoerder van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg aan het AD. “Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen. Die zaken pakken we niet op, tot frustratie van onze mensen.”

In Rotterdam worden kunstgrepen uitgehaald om de roosters gevuld te krijgen, blijkt uit interne correspondentie in het bezit van de krant. Verlof in de nazomer wordt – vanwege bijvoorbeeld de festivaldrukte – standaard afgewezen. Dat speelt ook in Amsterdam.

Volgens Leen Spoor van de Rotterdamse ANPV-afdeling krijgt de politie zelfs noodhulpdiensten ‘met pijn en moeite’ ingevuld. “Op papier tellen tientallen politiestudenten mee in onze personeelssterkte, maar in de praktijk zijn zij niet inzetbaar.”

Anp