Doneer aan TPO
 

Muziekfestival in Zweden afgelast wegens teveel seksueel misbruik en verkrachtingen

Jaren op rij tsunami van verkrachtingen op festival bedoeld om 'haat en geweld te laten stoppen'

Door: Bert Brussen, 11:23, 03 juli 2017

Het populaire Zweedse muziekfestival Bråvalla dat dit jaar plaatsvond in het Zuid-Zweedse Norrköping zal in 2018 niet meer plaatsvinden. De organisatie heeft elk jaar te kampen met aanrandingen, seksueel misbruik en dit jaar zelfs een verkrachting en is het zat. Dit meldt Trouw.

Maarliefst 45.000 vooral jonge bezoekers kwamen dit jaar af op het festival dat plaats vond van 28 juni tot en met 1 juli. Er waren optredens van onder anderen Robbie Williams, Kayne West en Iron Maiden.

Vrijdag werd er aangifte gedaan van een verkrachting, maar er zijn ook al elf meldingen van seksueel misbruik. Vorig jaar noteerde de organisatie maarlifst vijf verkrachtingen en twaalf gevallen van seksueel misbruik.

Over de daders is niets anders bekend dan dat het gaat om ‘mannen’. Vorig jaar maakten minderjarige slachtoffers nog melding van aanrandingen door ‘mannen van buitenlandse afkomst’. Een slachtoffer werd als volgt gectiteerd:

 

“De jongens die achter me stonden en me lastig vielen hadden geen Zweedse afkomst. Het waren waarschijnlijk immigranten. Ik vind het verschrikkelijk dit te moeten zeggen, maar het is de waarheid.”

 

De Britse band Mumford & Sons besloot vorig jaar al niet op te treden tijdens het festival uit protest tegen de vele verkrachtingen vorig jaar.

Na de reeks van aanrandingen en verkrachtingen werden er aan jonge vrouwen polsbandjes met de tekst ‘niet aanraken!’ uitgereikt, maar dat lijkt dus weinig te hebben geholpen.

De eerste editie van het Festival werd gehouden in 2013. Het doel was ‘mensen aanmoedigen om voor elkaar te zorgen, haat en geweld te stoppen en muziek te laten overwinnen’.


 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties