TPOok!

 
Buitenland

EU-ministers willen duidelijke gedragscode voor ‘veerdienst’ hulporganisaties Middellandse Zee

Mensensmokkelaars niet in de kaart spelen - geen bereidheid tot openstellen andere havens

De gedragscode die Italië opstelt voor hulporganisaties die bootmigranten redden bij Libië moet er snel komen. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie willen “duidelijke regels”, zeiden ze donderdag in de Estse hoofdstad Talinn. Bereidheid om havens open te stellen om Italië te ontlasten is er niet.

Hulporganisaties worden ervan beschuldigd een soort veerdienst voor de kust van Libië op touw te hebben gezet. Zij zouden hiermee mensensmokkelaars, die steeds wrakkere bootjes met weinig brandstof inzetten, in de kaart spelen.

De bewindslieden verwelkomden het actieplan dat de Europese Commissie dinsdag presenteerde om de migratiestroom via de Middellandse Zee te beteugelen. Italië kreeg steun toegezegd, maar concrete toezeggingen voor hulp kwamen er nauwelijks.

Duitsland en Frankrijk zegden eerder deze week wel toe extra migranten uit Italië over te nemen. Volgens justitieminister Stef Blok doet Nederland op dit vlak al veel. “Gewoon meer havens openstellen zal het probleem niet oplossen”, liet hij verder optekenen.

(ANP)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.