Binnenland

Commissie over dubieus onderzoek ISIS-bruiden UvA: antropologen moeten meer overleggen

13-07-2017 13:51

De Universiteit van Amsterdam (UvA) moet richtlijnen opstellen om antropologisch onderzoek transparanter te maken. Dat stelt een externe commissie die een studie over vrouwelijke ISIS-gangers onderzocht. Volgens de commissie moeten antropologen meer gaan overleggen met collega’s over de omgang met ethische kwesties. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Onderzoekster juichte jihad en ISIS toe

UvA-onderzoekster Aysha Navest concludeerde in haar onderzoek dat vrouwen die afreizen naar het kalifaat van ISIS eigenlijk weinig te verwijten valt. Zij zouden in het kalifaat ‘slechts een huiselijk leven leiden.’ NRC Handelsblad ontdekte begin dit jaar echter dat Navest onder het pseudoniem Ought Aicha op Marokko.nl de jihad en ISIS toejuicht. De onderzoekster is dus zelf een harde radicaal die onderzoeken produceert die potentiële terugkerende jihadistes beschermen. Dit terwijl deze vrouwen een groot gevaar voor onze veiligheid kunnen vormen.

Martijn de Koning cum suis vindt kritiek maar helemaal niks

De twee andere auteurs van de ISIS-studie, antropoloog Martijn de Koning en hoogleraar hedendaagse moslimsamenlevingen Annelies Moors, reageren verontwaardigd tegenover NRC Handelsblad.”Het baart ons zorgen dat De Bruijn en Widdershoven (de externe hoogleraren die het onderzoek deden, BP) de mediacommotie rondom ons onderzoek zo bedreigend vinden dat ze pleiten voor ‘meer toezicht’ en een inperking van de ‘handelingsvrijheid’ van wetenschappers”. De twee noemen hun medewerking aan de commissie ‘verspilling van tijd en energie’.

Lees ook

UvA-onderzoek uitgevoerd door ISIS-supporter Aysha Navest niet gebruikt in rechtszaken