Binnenland

Man slacht eigen vrouw op gruwelijke wijze af met vleesbijl, krijgt slechts 11 jaar cel, geen tbs

17-07-2017 15:13

Een 65-jarige man uit Utrecht die zijn vrouwelijke partner in hun huis heeft doodgeslagen met een vleesbijl, moet elf jaar de cel in. De rechtbank in Utrecht veroordeelde hem maandag voor doodslag.

Volgens de rechtbank is de vrouw op een zeer gewelddadige en weerzinwekkende wijze van het leven beroofd. Ze is zeventien keer met de bijl geslagen. Ze probeerde zich nog te verdedigen, zo blijkt uit snijwonden op haar armen en handen. Het stel zou vlak daarvoor ruzie met elkaar hebben gehad, waarvan de aanleiding niet duidelijk is geworden.

De man functioneert verstandelijk op een niveau van iemand tussen de acht en elf jaar. Hij is al eerder gewelddadig geweest tegenover (ex-)partners en daarvoor ook al eens veroordeeld. Zijn agressiviteit wordt aangewakkerd als hij gekwetst wordt of in complexe situaties waar hij niet meer uit kan komen, vanwege zijn beperkte ontwikkeling. Ook overmatig drankgebruik speelt een rol. De rechtbank volgt deskundigen die zeggen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was.

De straf is iets lager dan de dertien jaar cel die de aanklager had geƫist. Ook gaat de rechtbank niet mee in de wens voor een tbs-maatregel als het tot een lagere straf zou komen.

De nabestaanden van de vrouw hebben indringende slachtofferverklaringen afgelegd op de zitting. De rechtbank benadrukte dat hun onherstelbaar leed is toegebracht.

Anp