TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Man slacht eigen vrouw op gruwelijke wijze af met vleesbijl, krijgt slechts 11 jaar cel, geen tbs

Dader 'verminderd toerekeningsvatbaar'

Een 65-jarige man uit Utrecht die zijn vrouwelijke partner in hun huis heeft doodgeslagen met een vleesbijl, moet elf jaar de cel in. De rechtbank in Utrecht veroordeelde hem maandag voor doodslag.

Volgens de rechtbank is de vrouw op een zeer gewelddadige en weerzinwekkende wijze van het leven beroofd. Ze is zeventien keer met de bijl geslagen. Ze probeerde zich nog te verdedigen, zo blijkt uit snijwonden op haar armen en handen. Het stel zou vlak daarvoor ruzie met elkaar hebben gehad, waarvan de aanleiding niet duidelijk is geworden.

De man functioneert verstandelijk op een niveau van iemand tussen de acht en elf jaar. Hij is al eerder gewelddadig geweest tegenover (ex-)partners en daarvoor ook al eens veroordeeld. Zijn agressiviteit wordt aangewakkerd als hij gekwetst wordt of in complexe situaties waar hij niet meer uit kan komen, vanwege zijn beperkte ontwikkeling. Ook overmatig drankgebruik speelt een rol. De rechtbank volgt deskundigen die zeggen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was.

De straf is iets lager dan de dertien jaar cel die de aanklager had geëist. Ook gaat de rechtbank niet mee in de wens voor een tbs-maatregel als het tot een lagere straf zou komen.

De nabestaanden van de vrouw hebben indringende slachtofferverklaringen afgelegd op de zitting. De rechtbank benadrukte dat hun onherstelbaar leed is toegebracht.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.