Buitenland

Explosie van gewelddadige criminaliteit in Engeland, toename van 18 procent in één jaar

20-07-2017 13:44

Het aantal aangiften van gewelddadige criminaliteit (geweldsdelicten, mishandeling, diefstal en roof met geweld) in Engeland (en Wales) is in slechts één jaar tijd met maarliefst 18 procent gestegen. Het aantal aangiftes in totaal steeg met maarliefst 10 procent.

Het aantal roofovervallen steeg met 16 procent, seksuele delicten met 14 procent, diefstal met 7 procent, ‘verstoring van de openbare orde’ met 39 procent, moord met 9 procent, misdrijven met vuurwapens 23 procent en misdrijven met steekwapens 20 procent. Dit meldt de BBC.

In één jaar tijd werden er 723 moorden gepleegd. Daar zitten overigens wel ook de 96 dodelijke slachtoffers van de Hillsborough-stadionramp uit 1989 bij, omdat die ramp pas afgelopen jaar officieel als ‘dood door schuld’ wordt beschouwd.

Opvallend is dat een jaarlijkse enquete die wordt gehouden onder burgers waarin wordt gevraagd naar hun beleving van criminaliteit het tegenovergestelde laat zien: 7 procent minder mensen voelden zich onveilig en hadden het idee veel last te hebben van criminaliteit.

Er is vooralsnog geen directe verklaring voor deze enorme stijging in misdaad. Een theorie is de verandering waarop de politie misdaad registreert, maar dat zou slechts gelden voor bepaalde misdaadcategorieën. Ook kunnen bezuinigingen bij de politie een rol spelen. Volgens de politie is het aantal beschikbare agenten sinds 1985 niet zo laag geweest.