Binnenland

Bonusquote: ontluisterende reconstructie van allochtone straatterreur in Amsterdam Noord

23-07-2017 11:41

Het dossier Amsterdam-Noord is duimendik en omvat naast de nog immer niet geluwde hausse aan autobranden ook straatintimidatie, inbraken, mishandelingen en overvallen. Gelukkig voor de bewoners is het er nu iets rustiger, na een gezamenlijke aanpak van gemeente, politie, justitie en een trits aan instanties.

Amsterdambode Het Parool zet in de zaterdageditie uiteen wie de leiders van de straatbendes zijn en hoe een en ander is aangepakt.

Bob en Ronnie heten ze. Althans, zo stonden ze bekend onder de daklozen bij de opvang van de Volksbond. In werkelijkheid heten ze Redouane, Salaheddine, Karani, Yusuf, Sevencan en Mohammed, maar op de briefjes die ze begin vorig jaar uitdeelden aan de verslaafden stond een telefoonnummer en ‘Bob’ of ‘Ronnie’. Voor alle bestellingen heroïne en cocaïne in kleine hoeveelheden, die te betalen zijn voor armlastige junks.

Er blijkt een Marokkaanse tuiggroep te bestaan onder leiding van Redouane T. (18) en Salaheddine O. (20). De twee Turkse broers Karani (21) en Esari (18) C. runnen een andere groep. Ze dealen, roven, bedreigen een exvriendinnetje, breken in en gebruiken veel geweld.

Niet lang daarna worden T. en Salaheddine O. gearresteerd, maar hun detentie maakt geen indruk. Vanuit de gevangenis bedreigen ze buurtgenoten die met de politie zouden hebben gepraat. Gevangenistelefoons worden uiteraard afgeluisterd. Te horen is hoe Redouane T. een vriendje instrueert: “Je moet zeggen: je wilt namen noemen bij de scotoe (politie, red.), toch? Dan moet je hem vol geven. Vechten, vechten.”

De wijk is het werkterrein van criminelen uit de zogenaamde Top600, een alsmaar groeiende lijst chronische misdadigers, en jongelui die als ‘meelopers’ hand- en spandiensten verrichten. De Turkse broers en de twee Marokkanen zitten inmiddels vast.

De rechtbank veroordeelt de hoofdrolspelers uiteindelijk tot serieuze straffen.

– Redouane T. (18): 22 maanden cel plus een gebiedsverbod.
– Salaheddine O. (20): 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk plus een gebiedsverbod.
– Karani C. (21): 10 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk en een gebiedsverbod.
– Esari C. (18): 16 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk en een gebiedsverbod.

De woningen van de families T. en C. zijn gesloten.

Dat het Parool deze strafjes ‘serieuze straffen’ noemt is tamelijk schrijnend, maar voorlopig zijn de vier in ieder geval uit de buurt.

Lees ook: Dossier Amsterdam Noord