Binnenland

Jihadiste Laura Hansen op vrije voeten in afwachting van strafproces

26-07-2017 14:32

De verdachte jihadiste Laura Hansen komt op vrije voeten in afwachting van haar strafproces. De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag besloten de voorlopige hechtenis van de 21-jarige vrouw te schorsen per 1 augustus. Ze moet wel onder meer een enkelband dragen.

Hansen zit sinds haar terugkeer vorige zomer uit ISIS-gebied op de terroristenafdeling in Vught. Haar advocaat Michiel Pestman had al maanden vergeefs geprobeerd haar vrij te krijgen. Volgens hem wordt Hansen veel strenger aangepakt dan andere vrouwelijke Syriƫgangers die zijn teruggekomen naar Nederland.

Ook wat het Openbaar Ministerie (OM) betrof, mocht Hansen haar proces verder in vrijheid afwachten. Tot vorige week had het OM zich steeds verzet tegen haar vrijlating, omdat het bang was dat Hansen was teruggekomen om hier een aanslag te plegen. Maar volgens het OM zijn daarvoor geen aanwijzingen meer en is het onderzoek daarnaar stopgezet.

Hansen wordt wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen hiertoe. Dat onderzoek is nagenoeg klaar.

Hansen vertrok medio 2015 met haar man Ibrahim en twee kleine kinderen naar het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat. Ze beweert dat ze onder druk was gezet door haar gewelddadige echtgenoot. Daar ging het slecht en wilde ze weg. Uiteindelijk kon ze met haar kinderen vluchten, onder meer met hulp van haar vader. Haar zaak trok veel aandacht, omdat ze na haar ontsnapping op de Koerdische televisie verscheen.

Haar man Ibrahim bleef gewond achter in Irak. Onlangs dook er een filmpje uit Irak op met een gevangen genomen man die sprekend op hem lijkt, maar zijn lot blijft onbekend.

Hansen zit nu een jaar in de cel. Ze was woensdag niet bij de uitspraak aanwezig. De inhoudelijke behandeling van haar strafproces begint 12 oktober.

ANP