Buitenland

Dader Hamburgse mesaanval: islamist uit Emiraten, verbleef in AZC, kon niet worden uitgezet

29-07-2017 09:41

Na de mes-aanval in een Hamburgse supermarkt heeft de Duitse politie een asielzoekerscentrum in de wijk Langenhorn doorzocht. Daar zou de 26-jarige aanvaller hebben verbleven.

De man uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) doodde vrijdag in de supermarkt een vijftigjarige klant en zes andere mensen raakten ernstig gewond. Zijn motief is nog onduidelijk. De politie zei zaterdagochtend nog niets over de resultaten van de doorzoeking in het asielzoekerscentrum.

De man had vrijdagmiddag in de supermarkt met een keukenmes lukraak op klanten ingestoken en was vervolgens op de vlucht geslagen. Anderen achtervolgden de aanvaller en konden hem overmeesteren.

De krant Tagesspiegel meldde op basis van veiligheidsfunctionarissen dat de verdachte bekendstond als islamist. Hij had het land eigenlijk moeten verlaten, maar kon niet worden uitgezet omdat hij geen papieren had, zei burgemeester Olaf Scholz van Hamburg. De SPD-politicus zei dat hem dat zeer boos maakt. “Dat deze dader blijkbaar iemand is die bij ons in Duitsland bescherming zoekt en dan zijn haat tegen ons richt.”

(ANP)