TPOok!

 
avatar
   
Achtergrond

Duitse polizeivakbond en rechters luiden noodklok: Duitse rechtsstaat op instorten

'In 2030 is 40 procent van de huidige rechters met pensioen'

De Duitse rechtsstaat, die lijkt als twee druppels water op de Nederlandse rechtsstaat. Enorme personeelstekorten, te weinig capaciteit justitie, te lage straffen en grote of kleine boeven die gierend van de lach de politiecel weer uitlopen om gewoon weer verder te gaan met criminaliteit zonder dat ze een strobreed in de weg wordt gelegd.

Dit wist u natuurlijk al lang, bovendien had u het ontluisterende Vrouw in het blauw van de Duitse agente Tania Kambouri reeds gelezen. Maar Duitsers weten dit iets minder want Duitse media, zoals onlangs nog werd bewezen, zijn bedoeld voor regeringsggezinde propaganda, niet voor regeringskritische feiten.

Maar aangezien de Duitse verkiezingen nu in aantocht zijn doen alle Duitse partijen nu ineens wel alsof ze echt naar burgers luisteren en beloven ze, zoals gewoonlijk, braaf extra geld vrij te maken voor politie en justitie.

Wat wel eens too little too late kan zijn, zegt nu ook Oliver Malchow, de baas van een Duitse polizeivakbond:

 

“Onze agenten zijn gefrustreerd, klagen al jaren over draaideurcriminelen. Over criminelen die worden ontslagen van rechtsvervolging omdat de zaak die tegen ze is aangespannen te lang duurt. Over verdachten die pas na jaren worden berecht. Agenten gaan er inmiddels vanuit dat straffen voor misdrijven niet langer een vanzelfsprekendheid is.

“Onlangs was ik bij een bijeenkomst met winkeliers in Berlijn. Die vertelden me dat er niets wordt gedaan tegen winkeldiefstal. De winkelier houdt een winkeldief vast, een agent komt en schrijft alleen de gegevens van de dief op, terwijl de dief grijnzend buiten voor de winkel een sigaretje rookt omdat hij weet dat de agenten hem toch niet oppakken en niets kunnen maken.”

 

Malchow berekent dat er de komende vijf jaar zeker 20.000 extra agenten nodig zijn, 4000 per jaar. Maar alleen beloftes van politici zijn niet voldoende aldus Malchow:

 

“Er moet dit keer echt werk van worden gemaakt door de politici. Sinds de massa-aanrandingen in Keulen op Oudejaarsavond is er een omslag in het denken van Duitsers gaande. Burgers geloven nu dat de politie ze niet meer kan helpen, ze vormen burgerwachten en spelen eigen rechter. Er zijn veel vuurwapenvergunningen aangevraagd en veel Duitsers stemmen op of overwegen te stemmen op populistische partijen. Partijen die niet eerder onderdeel waren van de verkiezingsstrijd.”

 

De politievakbond staat niet alleen in hun frustraties en waarschuwingen. Ook Duitse rechters waarschuwen voor het verschralen van de rechtstaat. Er is veel te weinig capaciteit om alle criminaliteit te verwerken, er zijn te weinig rechters, procedures duren steeds langer, rechters raken overwerkt.

In de komende vijftien jaar zal dat nog erger worden omdat veel rechters met pensioen gaan. Maarliefst 40 procent van het huidige aantal Duitse rechters zal rond 2030 met pensioen zijn. En dat is landelijk. In sommige gebieden van voormalig Oost-Duitsland gaat het zelfs om 60 procent van het huidige aantal rechters dat met pensioen gaat.

De voorzitter van de Duitse versie van Raad voor Rechtspraak zegt hierover in Duitse media:

 

“Als de politiek niet bij machte is dit probleem aan te pakken zal de rechtstaat verder eroderen. Het is alarmerend dat rechtbanken de laatste tijd veel verdachten hebben moeten vrijlaten uit hun voorarrest omdat hun zaak onacceptabel lang op zich liet wachten.”

 

Hoe dat ‘verder eroderen’ van de rechtstaat er uitziet laat zich raden: daar zal vooral de burger hinder van ondervinden. Malchow tot slot:

 

“De politie kan de veiligheid van alledag niet meer garanderen en zal te weinig kunnen uitrichten tegen kleine criminaliteit. Inbraken bijvoorbeeld: dan wordt de burger eerst slachtoffer van de dief om daarna slachtoffer te worden van de staat, die alleen symptomen bestreed maar het probleem van personeelstekort niet wilde oplossen. Dat is een staat die niet langer handelingsbekwaam is.”

 
 
 
Lees alle reviews over Vrouw in het blauw

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.