TPOok!

 
Buitenland

België: NVWA wist eind 2016 al van fipronil in Nederlandse eieren

Partij voor de Dieren wil Tweede Kamer terugroepen van reces

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is sinds november 2016 op de hoogte van het gebruik van het giftige fipronil bij de bestrijding van bloedluis bij kippen. Dat blijkt uit memo’s die het Belgische Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), ‘per toeval’ in handen kreeg nadat het om informatie aan Nederland had gevraagd.

In de memo van juli aan het (Nederlandse) ministerie van Economische Zaken schrijft de NVWA dat in november 2016 voor het eerst een tip binnenkwam over het gebruik van fipronil in legbedrijven. Op basis van ‘beschikbare informatie’ werd besloten dat er ‘geen acuut gevaar voor de volksgezondheid, milieu of dierenwelzijn bestond’ en de NVWA niet direct hoefde op te treden, blijkt uit een rapport dat het FAVV heeft opgesteld voor de Belgische landbouwminister Dennis Ducarme. Volgens Ducarme heeft Nederland bovendien bij de huidige eiercrisis te lang gewacht met informatie delen. België ligt zelf onder vuur omdat het mogelijk niet tijdig bij de Europese Commissie aan de bel heeft getrokken.

Update 15.17 – Partij voor de Dieren wil Tweede Kamer terugroepen van reces

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren wil de Tweede Kamer terugroepen van reces. Dat laat ze in een tweet weten aan ThePostOnline.

In een nadere reactie zegt Ouwehand opheldering te willen over de uitgelekte stukken waaruit blijkt dat de NVWA al in november 2016 op de hoogte was van de problemen met fiprinol in de pluimveehouderij. Ze wil dat het kabinet voor donderdag 12.00 uur reageert per brief en daarna een debat.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft volgens Ducarme op 19 juni om de klantenlijst gevraagd van het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat kippenstallen schoonmaakte met een bestrijdingsmiddel waarin fipronil zat. Die kwam op 20 juli. Die dag heeft België de besmetting bij de Europese Commissie gemeld.

“We hebben dus een maand verloren om te kunnen teste”, zei Ducarme. “En dat is een probleem. Wanneer een land als Nederland, een van de grootste exporteurs van eieren, deze informatie niet overmaakt, dan is dat een groot probleem.” Lidstaten zijn verplicht onmiddellijk het Europese waarschuwingssysteem RRASF in te schakelen als ze weet hebben van besmettingen in voedingswaren die de volksgezondheid mogelijk bedreigen.

Zowel in Nederland als België lopen gerechtelijke onderzoeken naar de bedrijven die bij het gifschandaal betrokken zouden zijn. Naast ChickFriend is dat het Vlaamse Poultry-Vision dat de gifstof geleverd zou hebben.

Het FAVV heeft inmiddels de lotnummers van de besmette Belgische eieren bekendgemaakt. Er is ook een hulplijn in het leven geroepen waar bezorgde consumenten terechtkunnen.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hoorde pas op 22 juli voor het eerst van de kwestie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), laat een woordvoerster weten. Bij de NVWA was woensdag niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar. De ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid wilden niet reageren en verwezen naar de NVWA.

Lees ook

Egg in your face – Onderzoeksraad gaat rol toezichtshouder NVWA in fipronil-schandaal onderzoeken

ANP/TPO

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.