Binnenland

Weer enkelband voor Nederlandse jihadist

10-08-2017 12:18

De Eindhovense ‘jihadganger’ Lieke S. komt vrijdag met een enkelband vrij. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch donderdag. De Eindhovense wilde vorig jaar naar Syrië reizen om zich aan te sluiten bij ISIS, denkt justitie. De vrouw probeerde in Turkije de grens met Syrië over te steken, maar werd gepakt voor ze haar bestemming bereikte. Eind vorig jaar werd ze wederom opgepakt, nu op de grens tussen Turkije en Bulgarije, nadat ze op een opsporingslijst was gezet. Op 19 oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld bij de rechtbank in Den Bosch.

Een andere voorwaarde voor haar vrijlating is dat ze zich laat begeleiden door een islamitische theoloog. Ook krijgt ze contactverboden met mensen die op de nationale terroristenlijst staan en mag ze niet bij luchthavens en binnen 2 kilometer van de Nederlandse grens komen.

Lieke S. bekeerde zich tot de islam. Ze noemt zich sindsdien Hajet. Donderdag zat ze met een zwarte hoofddoek voor de rechter. De vrouw is onderzocht bij het Pieter Baan Centrum. Zelf zei de welbespraakte vrouw tegen de rechter dat er niets met haar aan de hand is. “Ik ben nog nooit in de war geweest. Ik ben een autonome, creatieve en gelovige vrouw.” S. verblijft momenteel op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. “Als enige vrouw. God verhoede dat er meer komen, want het is er verschrikkelijk.”

Met S. als nieuwste aanwinst lopen er nu minimaal 4 jihadisten in Nederland rond met een enkelband. Vorig jaar zomer werd in het Franse Saint Etienne du Rouvray de 84-jarige priester Jacques Hamel tijdens een aanslag de keel doorgesneden. Eén van de twee terroristen was een teruggekeerde jihadist die onder toezicht stond middels een enkelband.

Lees ook

Bas Paternotte – Nederland; waar moslimterroristen enkelbanden dragen

ANP/TPO