TPOok!

 
avatar
   
Video

Noodtoestand in Amerikaanse stad Charlottesville voor betoging extreem-rechts

Afgelopen nacht al een fakkeloptocht door de stad

Een grote bijeenkomst van extreem rechtse betogers zorgt voor hoogoplopende spanningen in de Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia). De autoriteiten hebben zaterdag de noodtoestand ingesteld, zodat snel kan worden ingegrepen als dat nodig is.

Speaker of the house Paul Ryan liet weten dat de ideologieĆ«n die de situatie in Charlottesville voeden weerzinwekkend zijn. Hij hoopt dat het zal werken als een manier om Amerikanen te verenigen tegen ‘dit soort intolerantie’. Senator van Florida, Marco Rubio twitterde zijn afschuw over de marsen in Charlottesville “Er is niets patriottisch aan Nazis, de KKK en ‘White Supremacists’. Het is het directe tegenovergestelde van wat Amerika probeert te zijn”.

Fakkels en leuzen

Honderden nationalisten, neonazi’s en aanhangers van de ‘alt-right’ liepen vrijdagavond al met fakkels over de universiteitscampus van de stad. Ze zijn boos over plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Daarbij werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo’s en immigranten.

Zaterdag zijn de betogers opnieuw bijeengekomen voor een mars door de stad. Daaronder zijn ook bewapende militia’s. Vooraf werden zo’n zesduizend deelnemers verwacht. Inmiddels zijn ook veel tegendemonstranten op de been. Op beelden waren al schermutselingen te zien tussen beide groepen. Enkele betogers raakten gewond, meldden Amerikaanse media.

De demonstraties gaan gepaard met veel vlagvertoon en in de leuzen wordt door sommigen de ‘bloed en bodem’ ideologie aangehaald. Naast tegendemonstranten laten ook bewoners van Charlottesville zich horen tegen de extreem-rechtse groepen die naar de stad zijn afgereisd. De burgemeester van de stad sprak zijn weerzin uit over de betoging van vrijdag. Hij noemde die “een haatparade”.

Beeld van Robert E. Lee

Het omstreden beeld stamt uit 1924. Het gemeentebestuur besloot eerder dit jaar het weg te laten halen. Voor de tegenstanders van het monument is het bovenal een symbool van blanke superioriteitsideeƫn; het zuiden vocht in de burgeroorlog onder meer voor behoud van de slavernij. Over het weghalen van het beeld loopt nog een rechtszaak die is aangespannen door inwoners die het beeld willen behouden. Ook een club van nazaten van zuidelijke militairen is daarbij betrokken.

Eerder deze week werd er in Charlottesville ook al geprotesteerd door de Ku Klux Klan. Daarbij werden ook mensen gearresteerd.


KKK-betoging eerder deze week

(TPO/ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.