TPOok!

 
Buitenland

Politieke kritiek op ‘many sides’ speech van Trump

Rubio: 'We moeten het omschrijven zoals het is, een terreuraanval'

Amerikaanse politici hebben verbolgen gereageerd op de uitspraak van president Donald Trump over de onlusten in Charlottesville. Trump sprak van “geweld van vele kanten” en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde.

Trump condoleerde op Twitter ook de familie van 32-jarige vrouw die om het leven kwam en die van de twee agenten die met een helikopter neerstortten. De ‘many sides’ referentie kwam de president op kritiek te staan dat hij extreemrechtse groeperingen, die bij de protesten waren betrokken, niet bij naam had genoemd. Onder meer leden uit zijn eigen partij reageerden fel.

Bij de naam noemen

“Mr. de president – we moeten het kwaad bij zijn naam noemen”, liet de Republikeinse senator Cory Gardner weten. En volgens senator Marco Rubio is het “Heel belangrijk voor het land” dat de president “gebeurtenissen omschrijft zoals ze zijn, een terreuraanval door #blankenationalisten”.

“Er is maar een kant”, twitterde voormalig vicepresident Joe Biden. Eerder op de dag werden de extreemrechtse demonstraties met nazi-vlaggen ook al veroordeeld door politici. Speaker of the house Paul Ryan (Rep.) liet weten dat hij hoopt dat het zal werken als een manier om Amerikanen te verenigen tegen ‘dit soort intolerantie’. Senator van Florida, Marco Rubio twitterde “Er is niets patriottisch aan Nazis, de KKK en ‘White Supremacists’”.

(TPO/ANP)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.