Opinie

Lelystad mist startkwalificatie voor gedegen jongeren-communicatie

17-08-2017 11:50

Les één in het boekje jongerencommunicatie: Nooit proberen de taal van jongeren te spreken. Die lessen zijn echter nog niet doorgedrongen tot de Flevopolder en daarom liet men in Lelystad een folder drukken met de openingszin “Yo tjappie, alles chill?”. De aangeschreven jongeren waren not amused.

Volgens Omroep Flevoland is de folder naar zo’n 400 jongeren gestuurd. Daarvan hebben er meerdere, of hun ouders, inmiddels bij de gemeente geklaagd. Het blaadje was bedoeld om jongeren aan te sporen werk te maken van werk zoeken, of toch een diploma te behalen. Het is gestuurd naar jonge inwoners zonder baan of zonder diploma op minimaal mbo-2, havo- of vwo-niveau, zo weet de omroep.

Startkwalificatie

De titel ‘Netnix’ zou een verwijzing naar de situatie van de jongeren zijn. Die voelen zich door het taalgebruik niet serieus genomen. Ook fractievoorzitter Jack Schoone van Leefbaar Lelystad heeft zich gestoord aan het schrijven, hij gaat vragen stellen aan de verantwoordelijk wethouder.

Terwijl de folder bedoeld was voor jongeren zonder ‘startkwalificatie’ belicht het een schrijnend gemis bij de verantwoordelijke communicatie afdelingen. Er is dus minstens een ‘creatief’ en een verantwoordelijk ambtenaar die dit een goed idee vond, of het allemaal niet meer heeft kunnen stoppen. Een beetje gemeente kennende hebben er echter nog een paar schijven meer hun goedkeuring gegeven over dit uitstekende praktijkvoorbeeld van de klassieke fouten in jongerencommunicatie. Vet oncool, dus.