TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Doodeng: Duitse journalist tot 6 maanden veroordeeld wegens islamkritiek op Facebook

Historisch plaatje plus anti-islamtekst = 'Haatzaaiende propaganda'

De Duitse journalist Michael Stürzenberger is vrijdag door een rechter in München veroordeeld tot maarliefst zes maanden cel wegens ‘verspreiding van propaganda voor anti-constitutionele organisaties’. Ook moet Stürzenberger 100 uur schoffelen. De celstraf kan worden omgezet in een voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van drie en een half jaar. Gedurende die tijd moet Stürzenberger opletten met vrijwel alles wat hij plaatst, wat feitelijk neerkomt op een beroepsverbod.

De misdaad waar Stürzenberger voor werd veroordeeld is het op Facebook plaatsen van een historische zwartwit foto uit de Tweede Wereldoorlog waarop een islamitisch leider is te zien die handen schudt met een nazi-leider. Onder die foto werd een tekst met als strekking: ‘Islam is fascisme’ geplaatst.

Volgens de rechter is niet duidelijk genoeg gemaakt dat de foto in een historische context moet worden gezien. Hierdoor heeft Stürzenberger zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het verspreiden van nazi-propaganda.

Stürzenberger verwees met de foto en tekst op Facebook naar een artikel op zijn eigen website, dat weer was gebaseerd op een artikel over de houding van nazi’s ten opzichte van de islam in een Duitse courant. De gewraakte afbeelding is afkomstig uit het artikel op zijn eigen webiste, in de Duitse krant staan gelijkaardige afbeeldingen.

Opvallend is dat deze zware veroordeling voor alleen een Facebook-topic alleen in alternatieve Duitse media wordt genoemd. Het feit dat iemand een zware straf krijgt voor het uiten van een (islamkritische) mening, ook wel ‘censuur’ genoemd,  is kennelijk niet belangwekkend genoeg voor Duitse journalisten om verslag van te doen.

Dit zal, behalve met de systeemcrisis van Duitse journalistiek, ook te maken hebben met het verleden van Stürzenberger, die bekend staat als radicaal anti-islamitisch. Hij was eerder voorzitter van de radicaal-rechtse Duitse politie partij Die Freiheit en is al meerdere malen veroordeeld voor onder andere haatzaaien.

 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.