Buitenland

Dader terroristische steekpartij Finland is Abderrahman Mechkah

21-08-2017 11:55

De verdachte van de dodelijke steekpartij van vrijdag in het Finse Turku is een achttienjarige Marokkaan. Een Finse rechtbank heeft de naam van de jonge man nu ook bekend gemaakt, zo weet AD. Het gaat om de 18-jarige Marokkaan Abderrahman Mechkah. Zijn aanslag wordt behandeld als moord en poging tot moord met ‘terroristische opzet’.

De politie schoot vrijdag in Turku de dader neer. Hij had met een mes twee Finse voorbijgangers dodelijk verwond. Eén overleed ter plekke, de ander in het ziekenhuis. Ook vielen acht gewonden, onder wie twee Zweden en een Italiaan. De dader, die een kogel in zijn been kreeg, is gearresteerd. Hij zou het bij zijn daad speciaal op vrouwen voorzien hebben. De beide doden zijn ook vrouw evenals zes van de acht gewonden.

Tereur

“Vanwege de informatie die we gedurende de nacht kregen, beschouwen we de steekpartij in Turku nu als moord met terroristische bedoelingen”, luidde de verklaring van het Nationale Bureau van Onderzoek.

De beveiliging in het land is versterkt met meer patrouilles en bewaking. Vlaggen hingen zaterdag in heel Finland, waar gewelddadige misdrijven relatief zeldzaam zijn, halfstok. Toch verhoogde de inlichtingendienst in juni het dreigingsniveau van terrorisme in het land.

(TPO/ANP)