Binnenland

Oud-Hofstadgroeplid propageerde juist jihad bij Amsterdams ‘bureau radicalisering’

23-08-2017 07:42

Bilal L., lid van de Hofstadgroep, werd na het uitzitten van zijn straf in Amsterdam ingezet om jongeren te deradicaliseren. Hij gebruikte zijn ervaring echter lang niet altijd om juist dat te doen, zeggen verschillende bronnen tegen De Telegraaf. “In plaats daarvan radicaliseerde hij ze juist en moedigde hij hen aan kennis te vergaren over de jihad”. De bronnen spreken tegenover de krant van ‘een gigantische blunder’.

L. werkte jaren in opdracht van het gemeentelijk bureau radicalisering en polarisatie van de inmiddels geschorste ambtenaar Saadia A.-T. van de gemeente Amsterdam. In plaats van radicalisering te voorkomen, joeg hij deze dus juist aan, blijkt nu uit de verklaringen van verschillende bronnen.

Radicaliseren

De gemeente Amsterdam heeft herhaaldelijk waarschuwingen over de dubbele rol van Bilal L. in de wind geslagen. Dit alles zou betekenen dat Bilal L. na het uitzitten van zijn straf helemaal niet gederadicaliseerd was, en dus nooit op dit project gezet had moeten worden.

Volgens de krant gebruikte Bilal ook de verkregen informatie om een kennis te tippen dat de politie hem in de gaten houdt, en hij dus voorzichtig moet zijn. Het zou gaan om Omar H. waarvan vermoedt wordt dat hij later is gestorven in Syrië.

Saadia a.-T

Saadia a.-T. werd op 20 juli op non-actief gesteld om vermeende vriendjespolitiek. Zij was rechterhand van Amsterdamse burgemeester Van der Laan inzake Syriëgangers en radicalisering, financiële verantwoording hoefde zij zelden of nooit af te leggen. “De burgemeester vaart blind op haar kennis”, zij zou onder meer aanzienlijke bedragen in opdrachten hebben uitbesteed aan een man met wie zij een relatie zou hebben.

Waar Bilal zelf nu is ‘weet niemand’.