Buitenland

Amsterdamse Keith Rienksma: ‘Ik wil dat Nederland een Kalifaat wordt’

26-08-2017 09:55

De Amsterdamse salafist Keith Rienksma staat in nauw contact met Nederlandse terreurverdachten en jihadgangers en verspreidt ISIS-propaganda. Dat meldt Het Parool, dat onder meer met Rienksma zelf sprak. Hij had onder meer contact met Raoul A., die onlangs werd opgepakt in Suriname, waar hij mogelijk een aanslag wilde plegen op de Amerikaanse ambassadeur.

Nederland als ‘Islamitisch Kalifaat’

Rienksma was eerder actief in de salafistische jongerengroep Straat Dawah. Meerdere jongeren uit die groep zijn naar het kalifaat van Islamitische Staat gegaan. Aan geradicaliseerde jongeren vertelt hij dat uitreizen ‘vanuit de islam gerechtvaardigd is’.

Bovendien beheerde Rienksma de Facebookgroep De Zuivere Aanbidding. Rienksma belijdt zijn geloof in meerdere Amsterdamse moskeeën, waar hij naar eigen zeggen welkom is. Vorig jaar organiseerde hij een kinderfeest in de Tawheedmoskee in Amsterdam-West. Bij de Ummahmoskee werd hij na ruzie weggestuurd.

De half-Indische Rienksma gaat na zijn bekering door het leven als Abdullah West. In een interview met Het Parool zegt hij over Nederland, “Ja, ik heb het gevoel dat ik in vijandelijk gebied zit”. Volgens hem is het oorlog en hij stelt, “Ik wil dat Nederland een islamitisch Kalifaat wordt, met de sharia als wet”. Bomaanslagen op burgers in ons land keurt hij naar eigen zeggen wel af.

Rienksma/West verkondigt zijn verhaal aan zo veel mogelijk mensen, zowel online als offline. Hij is bij inlichtingendiensten in beeld als beheerder van kanalen op Telegram. Suggesties van sommige mede-radicalen dat hij een informant zou zijn wijst hij van de hand.

Titelfoto: Propagandamateriaal van ISIS uit hun magazine ‘Rumiya’ 11
(TPO/ANP)