Binnenland

Politie Amsterdam over Stationspleincrash: ‘Media wilden heel graag dat het aanslag was’

26-08-2017 12:14

 

“Politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek: We wilden helderheid van zaken geven. Media wilden heel graag dat het een aanslag was. Daar zit iedereen in Nederland min of meer op te wachten.

Er was een aantal mensen aangereden op het Stationsplein. Veel mensen namen aan: dat moet wel een aanslag zijn, dat kan niet anders. Wij wilden direct de angel eruit halen. We hebben bekendgemaakt dat de bestuurder vermoedelijk met een te lage bloedsuikerspiegel heeft gereden. Dat is ook nog eens gedurende het onderzoek bevestigd. Toch zouden wij niet geloofwaardig zijn. Dat vind ik bijzonder. We vermelden nooit de naam of afkomst van een verdachte. Alleen leeftijd en woonplaats. Dat er evengoed een inval werd gedaan was een kwestie van het zekere voor het onzekere nemen.”

 

De Telegraaf, die krant van RTL Roddelentertainment John van den Heuvel, besteed vandaag nogmaals aandacht aan de Amsterdamse-Stationsplein-diabetesbestuurdercrash. En vraagt een reactie aan de politiewoordvoerder (mediawoordvoerders zijn immer betrouwbaar en zouden nooit liegen, laat staan spinnen), die natuurlijk wel weet hoe het zit: het is allemaal de schuld van ‘de media’ want ‘die willen graag dat het een aanslag was’.

Jeetje.

En dan ook nog beweren dat “nooit de naam of afkomst van een verdachte wordt gemeld” al is dat aantoonbaar niet waar: toen een ‘verwarde witte man’ een legertruck stal van een legerbasis in Oirschot werd meteen bekend gemaakt dat het een ‘witte autochtoon’ betrof. Toen Pim Fortuyn werd neergeschoten was de eerste officiĆ«le mededeling van de politie dat de aangehouden verdachte een ‘blanke autochtoon’ was. Na de mass shooting in een winkelcentrum te Alphen aan den Rijn kwam de officier van justitie persoonlijk aan de media vertellen dat de dader een ‘autochtone man’ was. Sowieso, het benoemen van ‘witten’, ‘blanken’ en ‘autochtonen’ is duidelijk geen enkel probleem voor de politie die zegt nooit afkomst te vermelden.

Donkere man met grote baard

Dus er is niet, zoals ook oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting in het zelfde artikel stelt, ‘te snel geroepen dat het geen aanslag was’? En er is ook geen terechte extra twijfel over het bestaan van nul camerabeelden, ook al reed de auto precies een route langs talloze camera’s? Laat staan dat ‘de media’ toch wat extra kritisch waren over het feit dat dit allemaal tijdens de ramadan gebeurde en de diabetespatiĆ«nt in kwestie, volgens een getuige die ook wordt geciteerd in de Telegraaf-artikel, “een donkere man met een grote baard was, hij zag eruit als een moslim”?

Nee hoor. Het komt allemaal omdat ‘de media’ min of meer zitten te wachten op een aanslag. Maar natuurlijk!

Geen aanslag

Wij van TPO vinden, net als Geenstijl, nog altijd NIET dat het in dit geval –dus– om een aanslag gaat. Maar wij denken wel dat er –iets– aan de gaande is binnen de Amsterdamse politie, wat tenminste te maken heeft met de Marokkaanse afkomst van deze dader. Zie ook het feit dat er alsnog door de politie is gelekt en die bizarre ‘giftige’ paniekmail van Erik Akerboom.

Dat de Amsterdamse politiewoordvoerder nu nog steeds niet verder komt dan ‘het is de schuld van de media’ maakt de zaken er niet bepaald beter op. Vlek op vlek. Sommige woordvoerders leren het nooit.

Zeker is in elk geval dat de Amsterdamse politie meer tijd en capaciteit besteed aan imagobeheer dan aan het oplossen van misdaden of het volledig informeren van het publiek. En aan het gooien van kerosine op smeulende vuurtjes.

 

Hele artikel via Blendle in Telegraaf.

 

Lees ook: Dossier Stationsplein.

Lees ook: Ooggetuige spreekt zich uit.

Lees ook: Politie houdt medewerker aan na Geenstijl-lek.

Lees ook: Korpschef Erik Akerboom woest over lekken politiegegevens naar Geenstijl.