TPOok!

 
Buitenland

Bondskanselier Angela Merkel geen spijt van binnenlaten miljoen immigranten

In gesprek met ZDF en Welt am Sonntag: 'ik zou alle belangrijke beslissingen op dezelfde manier nemen'

Zondag sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel met ZDF in het jaarlijkse zomerinterview over haar belangrijkste verkiezingsthema (‘een land waarin we graag en goed kunnen leven’) en in een interview met Welt am Sonntag over de immigratiestroom sinds de herfst van 2015. Ze staat nog steeds achter haar reactie daarop, omdat ze vanuit een ‘humanitair oogpunt’ handelende. Merkel:

“Ik wil graag dat mensen zich goed en fijn voelen in Duitsland. En ‘wir schaffen das’ blijft zo. Saamhorigheid, welstand en zekerheid, zijn voor mij de belangrijkste dingen. Welstand kan daarbij alleen als we goed opgeleid en innovatief zijn, daaraan moeten we nog werken.”

In het jaar 2015 was een noodsituatie ingetreden

Ook in het interview met ‘Welt am Sonntag’ zondag (hier een verkorte versie) antwoordde Merkel op de vraag of ze ook fouten had gemaakt in de vluchtelingencrisis dat ze “alle belangrijke beslissingen in 2015 weer op dezelfde manier zou nemen”. Zelfkritiek had ze alleen op de jaren daarvoor, toen ze teveel vasthield aan het ‘Dublin-System’, “die landen als Italië en Griekenland overvraagd hebben”. Het oude Dublin-System was niet meer levensvatbaar volgens Merkel.

“Het kan niet zo zijn dat Griekenland en Italië de lasten alleen moeten dragen, omdat ze geografisch liggen zoals ze liggen en vluchtelingen bij hen aankomen. Vluchtelingen moeten solidair over de EU-lidstaten worden verdeeld. (…) In het jaar 2015 was een noodsituatie ingetreden die wij allemaal, ook de toevlucht zoekende mensen niet opnieuw beleven zullen.”

Berichten over dat asielzoekers vakantie zouden vieren in hun land van herkomst becommentarieerde Merkel fel.

“Uiteraard, vakantie vieren in eigen land gaat niet. Gebeurt dat toch, dan kan dat reden zijn de aanvraag opnieuw te herzien”.

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.