Achtergrond

Duitse AfD-kandidaat Alice Weidel: ‘Angela Merkel moet voor haar misdaden terecht staan’

01-09-2017 10:09

De Duitse AfD-kandidaat Alice Weidel heeft bondskanselier Angela Merkel hard aangevallen in een interview met de ‘Passauer Neue Presse‘ (PNP). 

Men moet ‘de strafrechtelijke inbreuken van Merkel onder ogen komen’, zei ze. Weidel zei specifiek dat er sprake is van tekortkomingen in het eurobeleid en de vluchtelingencrisis. ‘Ze heeft de Duitse en Europese wet geschonden en moet na haar ambstermijn voor een rechter verantwoording afleggen’. De beschuldiging: hoogverraad.

“In der Euro-Rettungspolitik und in der Flüchtlingskrise hat sie gegen geltendes deutsches und europäisches Recht verstoßen. Dafür sollte sie sich vor einem Richter verantworten müssen.”

‘We willen geen intellectuele blunders meer’, aldus Weidel.

Steun voor Merkel niet overtuigend

Daarvoor had Weidel in een Interview met N24 de uitlatingen van AfD-kandidaat Alexander Gauland over de integratiemedewerker van de regering, Aydan Özoguz (SPD) verdedigd. Eerder nog noemde Angela Merkel die uitlatingen ‘racistisch’ en ‘sterk te veroordelen’. Özoguz had gezegd dat er ‘geen Duitse cultuur bestaat’ – waarop Gauland reageerde: ‘dan moet we van haar af/moet ze maar terug naar Turkije’. Hij gebruikte daarvoor het woord ‘entsorgen‘, wat echter officieel geen Nazi-woord zou zijn. ‘De keuze van woorden is een kwestie van smaak,’ zei Weidel. ‘Maar in de kern heeft mijn collega gelijk.’

De AfD staat nu op 11% van de zetels, een kleine stijging. Ruim drie weken voor de verkiezingen in Duitsland wordt de steun voor Angela Merkel (CDU) wel verondersteld (37% van de stemmen) maar onder de bevolking is die steun niet overtuigend.