TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Tenminste 50.000 geradicaliseerde moslims in Europa

Expert twijfelt of het lukt om jihadisten te deradicaliseren

Europa telt meer dan 50.000 geradicaliseerde personen. Dat schat de antiterrorismecoördinator van de Europese Unie, Gilles de Kerchove, in een vraaggesprek met de Vlaamse krant De Morgen. De Kerchove betwijfelt bovendien of het lukt om jihadisten te deradicaliseren. “Iemand die zeer radicaal is, zal bij zijn ideeën blijven.”

 

In Groot-Brittannië gaat het volgens hem om 20.000 geradicaliseerden. Over 3000 van hen maken de Britten zich zorgen, en 500 worden er nauwlettend gevolgd. Vooral de schifting van wie er niet alleen radicaal is, maar ook potentieel gevaarlijk, is volgens De Kerchove lastig. De ,,systematische bashing” van inlichtingendiensten, die niet genoeg gegevens zouden uitwisselen, is volgens hem niet terecht. Juist op dat terrein zijn grote stappen gezet, zegt hij. Het probleem ligt bij de analyse van de gegevens.

De Kerchove, nu tien jaar in functie, benadrukt dat het nodig is om het beeld dat Islamistische Staat schetst van de islam te weerleggen. Ook zou de islam in Europa geen “inmenging meer van buitenaf” moeten kennen. “Imams moeten bij ons zijn opgeleid.” Bij wie radicale ideeën heeft, moet bovendien worden bereikt dat die persoon “geen geweld gebruikt om die ideeën te verwezenlijken”.

België telt volgens De Kerchove circa 500 Syriëgangers en meer dan 2000 geradicaliseerden. Inlichtingendienst AIVD schatte in 2015 dat Nederland ,,enkele honderden” jihadisten telt en enkele duizenden sympathisanten. Het aantal Syriëgangers lag afgelopen juni volgens antiterrorismedienst NCTV op ongeveer 280.

Overigens spreekt De Kerckhove over ‘geradicaliseerde personen’: het kunnen dus ook geradicaliseerde katholieken, boedhisten, atheïsten, VARA-leden, De Morgen-abonnee’s of neo-nazi’s zijn.

Anp/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.