Buitenland

Orkaan José spaart mogelijk nét Sint-Maarten

09-09-2017 10:08

Het ziet er naar uit dat de orkaan José, die richting Sint-Maarten raast, een iets noordelijker koers zal volgen dan waar tot nu toe vanuit werd gegaan. Mogelijk is de afstand tot het eiland wat groter dan gedacht en zal de impact daardoor wat kleiner zijn, meldt het KNMI.

Volgens Weeronline.nl passeert volgens de laatste verwachting de kern van Jose evengoed op amper 100 kilometer van het eiland. De windkracht zal dan vermoedelijk 11 zijn, één beaufort onder orkaankracht (windkracht 12). De kracht is minder dan die van voorganger Irma, maar dat neemt niet weg dat het eiland rekening moet houden met zeer zware windstoten, hoge golven en hoosbuien. Weeronline verwacht dat Sint Maarten, net als bij orkaan Irma, door Jose zwaarder zal worden getroffen dan Saba en Sint Eustatius. De kern van orkaan Jose blijft ruim 150 kilometer weg van Saba en Sint Eustatius. De wind zal op deze eilanden stormachtig tot storm worden (8-9 bft).

Katia geen bedreiging voor Mexico

De orkaan Katia heeft de oostkust van Mexico bereikt. Hoewel het om een echte orkaan gaat, haalt deze het niet bij zijn soortgenoten die momenteel door het Caribisch gebied razen en overal zware verwoestingen aanrichten.

Het National Hurricane Center (NHC) in de Verenigde Staten deelt Katia in categorie één in. De storm trekt na aanlanding in westelijke richting en neemt verder in kracht af. Het NHC voorspelt dat de storm zaterdag betrekkelijk snel geheel zal ‘oplossen’. Er zijn uit Mexico geen meldingen over slachtoffers.

Dat is heel anders aan de zuidwestkust van het land, waar een etmaal eerder zestig mensen omkwamen door een zeer krachtige aardbeving.

(ANP)